Hlavní obsah

V Jihlavě se proti stavbě 900 metrů cyklostezky u řeky staví zahrádkáři

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

V Jihlavě se proti stavbě 900 metrů cyklostezky podél řeky staví majitelé přilehlých zahrádek. Nový úsek cyklostezky mezi ulicemi Mlýnská a Helenínská by měl propojit stávající stezky.

Článek

Podle náměstka primátorky Petra Ryšky by přispěl ke zvýšení bezpečnosti cyklistů, kteří teď zčásti jezdí mezi auty úzkou ulicí Polenská, kde se stávají nehody. Město má na stavbu šanci dostat dotaci okolo 30 milionů korun.

S plánovanou cyklostezkou u řeky sousedí tři desítky soukromých pozemků. Jejich majitelé byli na dnešní tiskovou konferenci města přizvaní. Mimo jiné mluvili o obavách, že by se kvůli cyklostezce mohlo zvýšit riziko povodní, i proto, že koryto řeky léta nikdo nečistil. Někteří v dlouhé debatě uváděli to, že se jim zhorší přístup k zahrádkám. Další poukazovali na to, že po cyklostezce bude jezdit hodně cyklistů, což je bude rušit.

Podle názoru radnice se stavbou cyklostezky dopady případné povodně v území nezhorší. Vodoprávní úřad podle Ryšky vydal ke stavbě souhlasné stanovisko, připravuje také výzvu k odstranění nevhodných navážek na druhé straně břehu řeky. Pracovníkům Povodí Moravy by se podle náměstka díky cyklostezce přístup k říčnímu korytu zlepšil.

Jihlava chtěla cyklostezku stavět už letos. Pracovníci tam začali kácet některé dřeviny, ale stavební řízení na jaře pozastavil krajský úřad. Radnice uznala to, že chybně stanovila okruh účastníků řízení. „Ta komunikace nebyla se všemi, asi to nebylo vhodně komunikované,“ řekl dnes Ryška. Za nešťastné označil i urychlené kácení. Uvedl, že na základě následných schůzek s majiteli pozemků město projekt upravilo, například o ploty včetně branek pro všechny sousedy cyklostezky a o požadované průchody k vodě. Radnice bude podle Ryšky zodpovídat i za to, kdyby ploty případně poničila povodeň. „Tu opravu zajistí město na své náklady,“ řekl.

Jihlavská radnice má tento úsek cyklostezky zahrnutý v cyklogenerelu od roku 2010. Chybějící pozemky pro stavbu vykoupila v minulých dvou letech. Platné stavební povolení by podle Ryšky město chtělo mít do konce letoška, aby stihlo požádat o evropskou dotaci. Stavba by pak mohla začít zjara 2022. Lhůta pro podání námitek skončila minulý týden.

Reklama

Související témata:

Doporučované