Hlavní obsah

Kraj plánuje v Hustopečích domov seniorů za 200 milionů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Jihomoravský kraj získal z ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) dotaci 47 milionů korun na stavbu domova se zvláštním režimem v Hustopečích.

Článek

Stavba za zhruba 200 milionů by mohla začít letos, otevření je v plánu v roce 2022, řekl ČTK hejtmanův náměstek Marek Šlapal (ČSSD). Dům by měl mít 50 lůžek, zbylé náklady zaplatí kraj z úvěru a vlastního rozpočtu.

Z úvěru by mělo být 125 milionů, 30 milionů z rozpočtu. Podle Šlapala je to poprvé za jeho působení, kdy se kraji podařilo získat dotaci na stavbu domova pro seniory. V radě kraje působil i minulé volební období. Domov má být v blízkosti hustopečské nemocnice. „Kapacita bude 50 lidí, kteří trpí Alzheimerovou chorobou nebo jiným typem demence,“ uvedl Šlapal. Podle něj by měla být v květnu soutěž na dodavatele stavby. „Pokud vše dobře půjde, můžeme zahájit stavbu letos na podzim. Když vše dobře dopadne, na jaře roku 2022 bychom to mohli otevírat,“ řekl náměstek.

Jihomoravský kraj má 19 domovů se zvláštním režimem pro seniory. Dalších deset domovů je například pro lidi se zdravotním postižením. Šlapal také uvedl, že kraj rozvíjí tři pilíře sociálních služeb, a to terénní služby, chráněná bydlení a pobytové služby. „V terénních službách vzniká ročně 20 nových úvazků, takže za pět let jich máme 100, rozvíjíme chráněná bydlení, v červnu ho otevřeme v Hostěradicích a Hrušovanech nad Jevišovkou pro 24 klientů. V tomto volebním období jsme zatím žádnou stavbu domova nezačali, Hustopeče by byly první,“ řekl Šlapal. Dodal, že v budoucnu kraj plánuje další domovy se zvláštním režimem například v Bučovicích na Vyškovsku a Miroslavi na Znojemsku.

Reklama

Doporučované