Hlavní obsah

Kraj po kraji: Toto jsou data, na kterých závisí, zda otevřou školky a obchody

Pandemie v Česku ustupuje – nárůst počtu pozitivních případů byl ve středu nejnižší za půl roku, pokud jde o všední dny. Klíčovým ukazatelem pro rozvolňování je takzvaná týdenní incidence. Seznam Zprávy mapují její vývoj v čase.

Reklama

Článek

V krajích, kde bude týdenní přírůstek nových případů nákazy covidem-19 – tedy týdenní incidence – pod 100 případů na 100 tisíc obyvatel, se od pondělí 26. dubna kompletně otevřou ve všech věkových skupinách mateřské školky, dětské skupiny a lesní školky. Na počtu případů vůči sto tisícům obyvatel v každém kraji závisí podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka také otevření obchodů a služeb.

Nová vládní pravidla tak de facto nahrazují dosavadní protiepidemický systém PES. Kromě počtu nově nakažených na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní se rozvolňování bude opírat ještě o výši reprodukčního čísla R.

V současné době splňují podmínky pro uvolnění Karlovarský a Královéhradecký kraj. V obou případech je incidence blíže k 50 případům než ke stovce.

Ve všech ostatních krajích je ale situace horší. Stovce případů na 100 tisíc obyvatel se blíží jen Plzeň, kde je týdenní incidence 108 případů a mírně také Praha se svými 132 případy. Většina krajů má danou incidenci okolo dvou set, Zlínský kraj se dokonce blíží ke třem stům. Většina krajů tak nejspíš bude muset na otevření školek ještě počkat.

„V Královéhradeckém kraji a Karlovarském kraji umožníme dětem kompletní přístup do mateřských škol ve všech věkových skupinách, v dětských skupinách a lesních školkách a podobných zařízeních. V těchto dvou krajích ve školkách už nebude potřeba nosit roušky a provádět antigenní testy,“ uvedl ministr zdravotnictví Petr Arenberger na pondělní tiskové konferenci. Děti ve školkách v těchto krajích také nebudou muset nosit roušky a nutné nebude ani testování na koronavirus.

Pozitivita klesla na polovinu

Celorepublikový pokles ukazují prakticky všechny měřitelné hodnoty. Sedmidenní průměr nových případů se dostal na hranici tří tisíc, což jsou stejná čísla, jako v říjnu těsně před silným nástupem první vlny.

Zároveň klesla i pozitivita testů všech typů indikace. Pokud jde například o testy diagnostické indikace, procento pozitivních se nachází na polovině toho, kde bylo v březnu.

V neposlední řadě se podstatně snížily počet hospitalizací a denní počet úmrtí. Z dostupných dat Ministerstva zdravotnictví vyplývá, že momentální úmrtnost v souvislosti s covid-19 se pohybuje mezi 60 a 70 úmrtími denně.

I přes pokles jsou ale čísla stále relativně vysoká. Počet úmrtí ze všech příčin je podle Českého statistického úřadu v desátém týdnu roku 2021 – tedy v posledním dostupném týdnu – o polovinu vyšší, než je norma.

Reklama

Doporučované