Hlavní obsah

Krajně pravicová Le Penová podpořila Okamuru ve volbách

Le Penová zveřejnila video, v němž vyjadřuje podporu Okamury zejména v protiimigrační politice.

 

Reklama

Vůdkyně francouzské krajní pravice Marine Le Penová podpořila v českých sněmovních volbách lídra protiimigračního hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamuru. Ve svém kontroverzním videoposelství dala za vzor tuzemským voličům studenta Jana Palacha a bývalého prezidenta Václava Havla.

Článek

„Tak jako vy, i my především odmítáme migrační zamoření naprogramované Evropskou unií, které se projevuje v České republice neuvěřitelnými a neustávajícími vlnami migrantů, jež odevzdaně přijímají, pokud je rovnou nepřivolávají, vaše údajné elity, které jsou zkorumpované a podrobené," řekla Le Penová v proslovu.

Sama Le Penová, která vede dlouhodobě stranu Národní fronta, ale v letošních parlamentních volbách ve Francii příliš neuspěla. V Národním shromáždění o 577 místech je zastoupena jen sedmi poslanci. V prezidentských volbách se ale dokázala probojovat do druhého kola a získat v něm třetinu hlasů proti Emmanuelu Macronovi, který klání nakonec vyhrál.

Ve svém videosdělení českým voličům zmínila i osobnost studenta Palacha a bývalého prezidenta Havla. Prohlásila, že Češi stáli vždy v první linii boje za svobodu evropských národů. Tvrdila, že za posledních 30 let dosavadní politická garnitura udělala z kdysi svébytné země stát zcela podřízený zákonům a nařízením, o kterých se rozhoduje v Bruselu.

Reklama

Doporučované