Hlavní obsah

Krajští zastupitelé Vysočiny schválili další dotaci na vybavení ordinací zubařů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Vysočina rozhodla o další přidělení dotací za jištění stomatologické péče. Peníze získá Okrouhlice. Ždírec nad Doubravou, který má dotaci schválenou od loňska, dostal možnost najít zubaře do roka, zatím se mu to nepodařilo.

Článek

Kraj už letos pro obce schválil přes 800 tisíc korun. Radnice za peníze hradí vybavení ordinací novým zubařům, kterých je na venkově nedostatek.

Obec Okrouhlice chce pro ordinaci své zubní lékařky peníze na nový rentgen a kompresor k zubařskému křeslu. Od kraje získá přes 225 tisíc korun. Zubní lékař, který v obci ordinoval, zemřel a obec dlouho hledala náhradu pro 1600 pacientů. Podle starosty obce Lubomíra Pospíchala to byl náročný proces.

Obtížně hledá zubního lékaře i Ždírec nad Doubravou. Podle starosty Bohumíra Nikla už nejsou nově vybavené ordinace dostatečnou motivací, aby lékaři začali pracovat mimo velká města. „Můj názor je, že by snad pomohl jen systém umístěnek,“ řekl Nikl. Dotaci 300 tisíc korun městu asi s 3100 obyvateli kraj přidělil už loni. Jenže dohoda s novým lékařem padla. Byl to mladý místní absolvent, který se nakonec rozhodl neotevírat vlastní ordinaci, řekl starosta. Teď obec hledá nového zubaře, krajští zastupitelé proto rozhodli o prodloužení platnosti rozhodnutí o přidělení dotace.

Podle starosty na tom není Ždírec nad Doubravou ve srovnání s jinými obcemi v kraji s lékařskou péčí špatně, má i dvě fungující zubní ordinace, ale potřebuje další, protože zubaři nejsou ani v okolí a ordinace už nové pacienty nepřijímají. Nově se městu podařilo vybavit ordinaci dentální hygieny, otevře se nejpozději v lednu příštího roku.

Kraj podporuje zubní ordinace od roku 2020. Nárok na peníze mají obce nebo jejich svazky, zvýhodněné jsou obce do 10 tisíc obyvatel. V roce 2020 vyplatil kraj 200 tisíc korun Humpolci a 300 tisíc korun Světlé nad Sázavou.

Reklama

Související témata:

Doporučované