Hlavní obsah

Král českého hazardu: Vrhneme se na kasina. Žaloby na stát kvůli diskriminaci zvážíme

Cesty, jak obejít zákon o hazardu tu jsou. Můžeme se učit v Japonsku, říká senátor Valenta.Video: Adam Junek

 

Reklama

Regulace herního byznysu nám vzala 40 procent zisků a bude to pokračovat, tvrdí v rozhovoru majitel loterijního gigantu Synot a senátor Ivo Valenta.

Článek

Hazard v luxusnějším balení. Taková je budoucnost herního byznysu v Česku kvůli nové regulaci podle majitele loterijního gigantu Synot a uherskohradišťského senátora Ivo Valenty. Pokvete také sázení na internetu a černý trh, varuje miliardář.

„Skupina určitě bude investovat do kasin, do větších zábavních celků, což budou hotely s kasinem a restaurací. A to samozřejmě tam, kde se budeme moci dohodnout s městem nebo obcí na dlouhodobé spolupráci, protože půjde o investice v desítkách milionů. A ty nemůžeme dělat tam, kde vám za rok řeknou, že končíte,“ uvedl nekorunovaný král českého hazardu v rozhovoru pro Seznam.

Od Nového roku totiž začne platit balík nových zákonů o regulaci hazardu. Nejmenší herny skončí, protože normy požadují minimálně patnáct herních zařízení na provozovnu. Kvůli ochraně hráčů také nebudou moci být otevřené nonstop a zařízení budou muset vynucovat povinné přestávky v hraní.

Novou legislativu „vyhodnocujeme"

Zvýší se také daně u tak zvaného tvrdého hazardu, tedy především u výherních automatů. Podle novely, která platí od letošního roku, se na kurzové sázení a další formy „měkkého“ hazardu vztahuje 23procentní sazba daně, a na technické hry, tedy automaty 28procentní. Předtím platila jedna sazba – konkrétně 20 procent pro všechny. Od příštího roku pak ještě stoupne ta vyšší z nich na 35 procent.

„Už letos nám to jako skupině vzalo asi 40 procent z hospodářského výsledku. A příští rok odhadujeme, že bude vypadat velmi podobně jako tento. Takže oproti dřívějšku bude ten propad opět okolo těch 40 procent, tedy na úrovni letoška,“ míní Valenta.

Jeho firma Synot Tip za loňský rok vykázala tržby ve výši 6,33 miliardy korun. Už dřívější snahy více regulovat hazard jí přitom za tři předchozí roky ukrojily asi půl miliardy z příjmů. Zisk pak dosáhl 44 milionů, což byl propad o pětinu.

„My teprve novou legislativu vyhodnocujeme. Notabene ještě stále chybí prováděcí vyhlášky, nebo jsou neúplné. Nejsme společnost, která se chce za každou cenu soudit. Nicméně v každém případě vidím rozdělení pásem jako diskriminační. Dělení na měkký a tvrdý hazard je špatně, princip závislosti je totiž stejný, ať už to schováte pod kterékoliv písmeno zákona,“ říká Valenta, jehož kyperské firmy se vloni pustily se státem do miliardové arbitráže kvůli rušení dříve udělených licencí na provozování výherních videoloterijních terminálů.

Video: Adam Junek

Nový zákon pak upravuje podnikání zahraničních společností na internetu. Dosud bylo sázení na jejich stránkách podle českých zákonů nelegální. Nyní se o trh, na němž se může pohybovat podle odhadů ročně až 40 miliard korun, hlásí desítky zahraničních firem, které budou žádat o licenci od Ministerstva financí. Patří mezi ně bwin, betfair či bet365.

„Smutné na tom, je, že obce, které vykázaly hazard, nakonec zjistí, že sice nemají herny, ale lidé chodí s tablety a sázejí v kavárnách. Jen z toho obec nebude nic mít a vše poputuje do státního rozpočtu,“ varuje Valenta.

Video: Adam Junek

Reklama

Související témata:

Doporučované