Hlavní obsah

Na zrušení EET není pozdě, i když už platí, obhajuje svůj návrh senátor Valenta

Babiš k EET: Pokud hospodští zdražují, tak podváděliVideo: Adam Junek

 

Reklama

Nejbohatší senátor chce elektronickou evidenci tržeb zrušit. Tvrdí, že systém ohrožuje důvěru lidí ve státní aparát.

Článek

O osmnáct miliard korun vyšší výběr daní. Spravedlnost, aby platili daně všichni. To jsou hlavní argumenty Ministerstva financí, proč je zapotřebí elektronické evidence tržeb. Systém se ve čtvrtek rozjel v ostrém provozu.

Kritici vytýkají projektu ministra Andreje Babiše nepřipravenost či zmatené výjimky. Skupina senátorů vedená miliardářem Ivo Valentou přišla s návrhem zákona, který by EET celou zrušil. Projednat se stihne ale až příští rok.

„Pokud bychom dosáhli toho zrušení zákona o EET, tak by podnikatelé jistě rádi oželeli nějakou investici. Pro ně by byl velký bonus, že takovýto zákon o šmírování by byl zrušen,“ říká v rozhovoru pro Seznam senátor Valenta.

Co vám na EET vadí nejvíce?

To, že vůbec existuje. Že si podnikatelé musí koupit nástroj na vlastní šmírování a na vlastní kontrolu. Když už takový systém stát chce zavádět, měl to zainvestovat sám. A samozřejmě mi vadí, že někdo říká: „Vy všichni podnikatelé kradete.“

Povede to k jedinému. Ztrátě důvěry ve stát a jeho aparát. Málokdo věří tomu, že je to skutečně namířené jen proti daňovým únikům. Je to jen obtížný bič na lidi, kteří by neměli být svazováni podobnými regulacemi.

Vy navrhujete úplné zrušení elektronické evidence. Není to trochu pozdě, když právě ostrý provoz začíná?

Já si myslím, že nikdy není pozdě. Ta situace nazrála a myslím, že v pravou chvíli. Do posledních momentů nebylo jasné, jak přesně má evidence vypadat, koho se přesně bude týkat. A to nás přimělo přijít s touto zákonnou iniciativou a vyslat jasný signál, že se pokusíme tuto hloupost zastavit. A je to jen jeden z kroků, které podnikáme.

Přesto se podnikatelé již musí do systému zapojit. I kdyby se vám váš zákon o zrušení EET podařilo prosadit, bude to v legislativním procesu trvat minimálně několik měsíců…

Já jsem přesvědčený, že podnikatelé uvítají zrušení EET kdykoliv. V této chvíli jich část oznámila, že kvůli tomuto systému skončí a nezbývá než doufat, že po zrušení by se k podnikání vrátili. A ti, kteří se rozhodli podnikat dál a nainvestovali do toho systému, by podle mého velmi rádi tu počáteční investici oželeli, pokud by se nám zákon o EET podařilo zrušit. Pro ně by byl velký bonus, že tento zákon o šmírování by byl zrušen. Ještě by nám jistě poděkovali.

Co bylo tou poslední kapkou, která vás přiměla podat tu zákonnou iniciativu?

Příběh s 89letou babičkou, který vyprávěl ministr Andrej Babiš při zavádění výjimky pro drobné podnikatele. A to proto, že mu tato paní napsala, že by nebylo dobré to zavádět pro ty nejmenší živnostníky, že ti by měli platit paušál. To jsem mu ale říkal na jednání už před rokem. Dobře to znám, sám jsem iniciátorem tržnic pro malé prodejce. Žádal jsem ho, aby to pro malé nezaváděl. Na tom jednání se tvářil vstřícně, ale pak mi napsal dopis, že žádné výjimky nebudou.

A najednou na poslední chvíli napíše nějaká babička a jde to? To si snad z lidí dělá srandu.

Říkal jste, že zrušení zákona je jen jedna cesta. Jaká je další? Ústavní soud? 

Ano, ústavní žaloba na EET je podána, ale bude to trvat dlouho. Proto i ta zákonná iniciativa.

Také budeme dál vyvíjet tlak na vládu, třeba i přes média, aby opravdu pochopila, že to je špatný zákon.

A pokud se to nepodaří s touto vládou, tak s tou příští určitě. Voliči totiž dají stoprocentně najevo, jak se na podobné nesmyslné projekty, které jim komplikují život dívají. A příští vláda bude díky tomu rozumná a bude podobné věci rušit.

Reklama

Doporučované