Hlavní obsah

Královéhradečtí fotbalisté se po dvaceti letech dočkají nového stadionu. Slavná „lízátka“ zůstanou

Dosluhující fotbalový stadion z roku 1960 nahradí nová aréna. Po dvaceti letech dohadů se na tom v úterý shodli hradečtí zastupitelé.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Po dvaceti letech snah o vybudování nového fotbalového stadionu schválili zastupitelé Hradce Králové vyhlášení veřejné soutěže na výstavbu první etapy sportovní arény. Ta má nahradit již částečně zbouraný Všesportovní stadion z roku 1960, který dlouhodobě kritizuje klub, hráči i fanoušci. Stavba první etapy by neměla přijít na víc než 396 milionů korun bez daně, náklady na celý nový stadion mají být maximálně 550 milionů.

Článek

Zastupitelé vyhlášení veřejné soutěže schvalovali na mimořádném zasedání ve stísněné konferenční místnosti na magistrátu. Už tak hustý vzduch zhoustl ve chvíli, kdy se ke slovu dostala opozice. Té vadil zejména přístup vedení města k této zakázce.

„To, co se stalo, je ukázka papalášství. Zastupitelé by měli dostávat materiály sedm dní před zasedáním. My jsme ve výsledku během sedmi dní dostali tři verze, ta poslední přišla včera v půl páté, tedy ani ne 24 hodin před dnešním zasedáním,” stěžoval si zastupitel Martin Hanousek (SZ+ZpHK), podle nějž byly podklady i neúplné a některé věci zamlčovaly.

I přes kritiku opozice však většina zastupitelů hlasovala pro. V první etapě tedy vznikne západní a severní tribuna včetně zázemí pro hráče, fanoušky a novináře, nové parkoviště a také nová „lízátka”, jak v Hradci Králové říkají pro tamní stadion typickým osvětlovacím stožárům.

„Lízátka“ se hradečtí rozhodli po řadě let diskuzí ponechat. Už při představení prvního projektu nového stadionu v roce 2008 z něj totiž měly zmizet, což vyvolalo velkou nevoli veřejnosti, která proti jejich bourání dokonce sepsala petici. Nový stadion proto bude i s „lízátky“, jen novými. „Ta současná nevyhovují svým technickým stavem ani tím, jak jsou nastavena. Pokud by zůstala, nedosvítila by na novou plochu, která se posune. Ta současná se proto zboří a spolu s tribunami vyrostou lízátka nová, o trochu menší. Dominantou Hradce však budou i nadále,” uvedl mluvčí fotbalového klubu Martin Petrák.

Hradec Králové o nový stadion usiluje už od 90. let minulého století. Ten stávající, Všesportovní, je totiž naddimenzovaný a z reznoucích ochozů je to ke hřišti velice daleko, takže fanoušci špatně vidí. S viditelným projektem přišlo město v roce 2008, kdy podepsalo smlouvu s německou developerskou firmou ECE. Ta měla v Malšovicích vystavět novou supermoderní arénu s parametry pro světové zápasy, ale také s velkým obchodním centrem, což řada Hradečanů odmítala. Celý projekt se kvůli protestům zasekl a v roce 2013 definitivně skončil, když se firma ECE rozhodla odejít z českého trhu.

Chátrající stadion přidělává vrásky i tamnímu druholigovému fotbalovému klubu, který by se rád vyšplhal zpět do první ligy. Ale kvůli stavu stadionu není příliš atraktivní pro zajímavé hráče. „Pro klub je to brzda ve všech ohledech. Hráči, když stadion vidí, tak se jim sem nechce. Je to brzda i při jednání s investory, kteří, když si přijdou prohlédnout, kam by měli brát partnery, řeknou: Děkuji, nechci,” dodává Petrák.

Podle nynějšího projektu by měl být stadion skromnější. Má mít 10 tisíc míst k sezení a jeho celková cena po dostavbě všech etap má být 550 milionů korun bez daně. Po vybrání zhotovitele by stavba první etapy měla začít v lednu či únoru příštího roku. Radnice v minulosti uvedla, že má přislíbenou dotaci od někdejšího šéfa Fotbalové asociace ČR Miroslava Pelty, ta však padla a Hradec Králové stadion postaví z vlastního rozpočtu.

Reklama

Doporučované