Hlavní obsah

Velké náměstí v Hradci deset let touží po opravě. Lidé toho mají dost, do výmolů sázejí květiny

Hradecká fotografka Hana Bednářová se už nemohla dívat na tankodrom pod jejími okny, do jedné z děr proto zasadila květinu. Přidávají se k ní další lidé.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Vedení Hradce Králové už deset let usiluje o generální opravu Velkého náměstí v historickém centru města. Ta se z různých důvodů stále nepodařila a hlavní hradecké náměstí čím dál víc připomíná tankodrom. Z výmolů, kterými je povrch náměstí hustě pokrytý, teď začaly vyrůstat květiny. Tu první zasadila hradecká fotografka Hana Bednářová, aby upozornila na neutěšený stav historického centra. Postupně se k ní přidávají další lidé.

Článek

Hana Bednářová se nechala inspirovat v zahraničí, kde lidé osazují místa, na jejichž stav chtějí upozornit. Na Velkém náměstí bydlí a stále čekala, kdy se na něm objeví první rostlina. Nakonec se toho musela ujmout sama, další lidé se k ní postupně přidali. „Asi čtrnáct dní jsem doma měla květinu a odhodlávala jsem se k tomu jít ji zasadit. Nakonec jsem to udělala a ono se to samo rozjelo. Jsem moc ráda, že se tolik lidí přidalo,” říká fotografka.

Ve středu dopoledne přišly se sazenicí dýně děti z nedaleké školy a květinu přišla do díry vysadit i hradecká rodačka Soňa Jelínková. „Sázím ji proto, abychom to tu měli hezké, třeba to někoho nakopne,” uvedla. Kromě sazenic se v části náměstí u kašny objevil i kus trávníku, kterým Bednářová překryla díru skoro o čtyřech metrech čtverečních.

Záměr upozornit na stav Velkého náměstí vyšel, velký ohlas vyvolal nejen mezi lidmi, ale všimli si ho i politici. Haně Bednářové dokonce jedno politické uskupení nabídlo místo na kandidátce. „Já jsem odmítla, chci dál zůstat fotografkou Hankou a běžným občanem Hradce Králové,” rozesměje se Bednářová.

Stav Velkého náměstí, které stále čeká na územní rozhodnutí, v úterý znovu řešila rada města. „Územní rozhodnutí řeší stavební úřad v Hořicích a stále čekáme na jeho verdikt. Kdybychom chtěli udělat alespoň nový povrch, tedy náměstí předláždit a přeasfaltovat, museli bychom znovu žádat o územní rozhodnutí a stavební povolení a byli bychom tam, kde jsme teď,” uvedl primátor Zdeněk Fink (HDK), který se chce vydat alespoň cestou záplatování děr, na což technické služby žádné úřední povolení nepotřebují.

Lidé ze spolku Selský rozum, který město v minulosti upozorňoval na nesmyslnost plánovaného projektu přestavby náměstí a navrhl dokonce vlastní verzi, však primátora za toto kritizují. „Výsadbu květin zneužil primátor ke svému zviditelnění a ještě má tu drzost svalovat vinu za neschopnost opravit náměstí na někoho jiného. Zbavit náměstí ostudného asfaltu a předláždit ho původní dlažbou bylo možné kdykoliv bez nutnosti řešit stavební a jiná povolení,” míní obyvatel starého města Karel Pohner.

Hořický stavební úřad řeší územní rozhodnutí pro hradecké náměstí už řadu měsíců poté, co jiné uskupení, Spolek pro kvalitu života, do projektu takzvaně „hodilo vidle” tím, že označilo úředníky stavebního úřadu a také hradeckého primátora Finka za podjaté. Ministerstvo pro místní rozvoj dalo aktivistům za pravdu a projekt poslalo k dořešení do Hořic. Hlavním argumentem spolku bylo snížení počtu parkovacích míst. Městský projekt chtěl ze stávajících 290 míst k parkování udělat pouhých 120.

S menším počtem parkovacích míst počítá i verze spolku Selský rozum, která chce dát větší prostor chodcům a zeleni. Tento návrh vedení města neakceptovalo.

Verdikt hořického stavebního úřadu by měl být zpracovaný v následujících týdnech. I proti němu však bude možné se odvolat, čehož se hradecké vedení obává. Znamenalo by to, že sazeničky květin a zeleniny se budou mezi parkujícími auty objevovat dál.

Reklama

Doporučované