Hlavní obsah

Polští turisté obléhají Adršpach. Město je nadšené, správci rezervace nešťastní z ničení skal

Poláci opět obléhali Adršpach. Ten sice odolal, správci přírodního parku však volají po regulaci. Další nápor turistů očekávají skalní města v létě.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Adršpašsko-teplické skály na Broumovsku ve čtvrtek ustály další nápor turistů. Na výlet do skalních měst vyrazily houfy Poláků, kteří měli ve čtvrtek volno kvůli svátku Božího těla. Parkoviště sice byla naplněná po okraj, Adršpach však tentokrát zájem turistů ustál. Další vypjaté dny čekají ještě do konce tohoto týdne a pak především o letních víkendech a polských svátcích. Obec zájem turistů z ekonomických důvodů vítá, správci CHKO Broumovsko by ale uvítali regulaci počtu lidí ve skalách.

Článek

V období květnových svátků doprava ke skalním městům několikrát zkolabovala a policisté museli uzavřít přístupové cesty do obce i hraniční přechod z Polska a skal chtivé turisty posílat s nepořízenou pryč. Zvýšená pohotovost je čeká až do neděle. „V regionu jsme posílili hlídky, které situaci sledují. Reagovat na ni budou operativně,” uvedla mluvčí náchodské policie Eva Prachařová.

Byť ve čtvrtek byla adršpašská parkoviště plná téměř k prasknutí, pracovnicím, které naváděly řidiče na místo, se vždy nějaké volné podařilo najít. „To, co proběhlo médii v minulých týdnech, bylo přehnané, tak hrozné, jak to popisovali, to tady nebylo. Vždy, když vidíme, že nám nějaké auto vyjede, hned na jeho místo posíláme další,” prozradila žena v oranžové vestě.

Kvůli očekávanému návalu turistů vyrazili do terénu i strážci CHKO Broumovsko v týmu s inspektory České inspekce životního prostředí. Kontrolovali zejména nelegální parkování, které je v těch nejnáročnějších dnech běžné. Inspektoři mohou postihnout řidiče, které nechávají majitelé okolních luk na svých pozemcích zaparkovat.

Ostatně parkování by se měla týkat i regulace, kterou správa CHKO provozovateli skal dlouhodobě navrhuje. „Navrhujeme, aby se nezvyšovaly parkovací kapacity, protože se domníváme, že při naplnění stávajících parkovišť je už plno i ve skalách. Není možné zvyšovat příliv návštěvníků do rezervace, kde by docházelo k poškození přírody,” řekl Petr Kuna ze správy CHKO.

Větší počty návštěvníků uvnitř ve skalách podle něj vedou nejen k tomu, že lidé si v tlačenicích neužijí příliš klidnou procházku přírodou, ale i k tomu, že jsou náchylnější k páchání různých přestupků. „Problém je v tom, že se v takovém počtu nedá zvládat korigování chování návštěvníků. Jde o odhazování odpadků, chození na toaletu mimo turisticky značené stezky, ale i rytí nápisů do skal,” vyjmenovává Kuna nejhorší prohřešky.

Redaktorům Seznamu stačilo ani ne desetiminutové hlídkování ve skalách se stráží a jeden z inspektorů České inspekce životního prostředí už musel jít velmi důrazně vysvětlit starší ženě s vnoučaty, že za dřevěným plůtkem s výrazným piktogramem zákazu vstupu opravdu nemá co dělat. O chvíli později redaktoři natočili několik majitelů psů, jak svá zvířata koupou a napájejí v potoce, který Adršpachem protéká.

Vedení obce však o přílišnou regulaci turismu nestojí. Příjmy, které má ze vstupného do skal, jsou totiž pro rozpočet velmi zajímavé. Adršpašský starosta Bohuslav Urban nevidí problém ani tak v počtu turistů, ale spíš v jejich načasování během dne. „Problém náštěvnosti jako takové nastává proto, že až 90 procent lidí sem přijede mezi 11. a 14. hodinou,” vysvětluje starosta. I proto už společně s celostátní polskou televizí odvysílal reportáž, v níž nabádal, aby turisté pro návštěvu skalních měst využili celou jejich otevírací dobu. Skály jsou v letní sezoně otevřené od 8 do 18 hodin.

Složení návštěvníků skal se podle strážce Petra Kuny změnilo se vstupem do schengenského prostoru, kdy Adršpach a Teplice nad Metují začali ve velkém objevovat Poláci, kteří to mají do regionu doslova přes kopec. Roční návštěvnost skalních měst přesahuje čtvrt milionu lidí, loni to bylo asi 300 tisíc.

Skály patří státnímu podniku Lesy České republiky, od nich je však mají pronajaté obce, Adršpach své skály spravuje prostřednictvím svých technických služeb. Obce spolu s ochranáři se po několika náročných svátcích a víkendech obrátili na Královéhradecký kraj, po němž chtějí pomoc se zpracováním koncepce pro region.

Reklama

Doporučované