Hlavní obsah

Textilka Veba se snaží dostat z hrozby insolvence. Se čtvrtmiliardovým dluhem jí má pomoct nový investor

Banka podala na textilku Veba insolvenční návrh kvůli nesplaceným úvěrům z let 2011 až 2013. Vebu, kterou zradily africké trhy, má zachránit bohatý investor.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Loňskou ztrátu 144 milionů korun chce broumovská textilka Veba sanovat z nerozdělených přebytků z minulých let. Firma se dostala do problémů před dvěma týdny, kdy na ni věřitelé podali návrh na insolvenci. Té se společnost chce vyhnout. Pomoct by jí měl nový investor, který do jedné z největších českých textilek slíbil napumpovat několik stovek milionů korun.

Článek

Největším věřitelem společnosti Veba je Raiffeisenbank, která podala návrh na insolvenci ke Krajskému soudu v Hradci Králové kvůli nesplaceným pohledávkám ve výši 53 milionů korun a 7,8 milionu eur. Soud koncem minulého týdne vyzval textilku k předložení soupisu majetku, závazků a seznamu zaměstnanců. „Nyní dlužníkovi běží sedmidenní lhůta,“ uvedl mluvčí krajského soudu Jan Kulhánek. Veba se k soudu zatím nevyjádřila.

Ihned po oznámení o uvalení insolvence textilka naopak uvedla, že sehnala investora. Tím je podnikatel Otakar Moťka, jenž firmě přislíbil vysokou finanční dotaci. „Intenzivní jednání s panem Moťkou pokračují a věříme, že povedou k úspěšné restrukturalizaci naší společnosti,“ uvedla mluvčí textilky Monika Mrštinová, podle níž investor i vedení firmy pracují na vhodném řešení současného problému tak, aby vedlo k úspěšnému ozdravení společnosti.

Problémy firmy se táhnou od roku 2016, kdy došlo k velkému propadu na afrických trzích, na něž Veba dodávala významnou část své produkce. Hlavním produktem textilky je totiž silný bavlněný brokát, který je žádaný právě v Africe, kde se z něj šijí tradiční oděvy. Na propad trhů měla vliv politická situace na kontinentě, ale třeba i epidemie eboly v roce 2015.

V roce 2013, kdy měla Veba nejlepší výsledky, zaměstnávala skoro 1200 lidí. Výrazně propouštět začala v roce 2016 a nyní má kolem osmi stovek zaměstnanců. Řada z nich se v současné situaci o své zaměstnaní bojí. „Minulý týden se tady byl představit nový potenciální vlastník, který na nás apeloval, ať vystupujeme pozitivně. Ať to nevypadá, že se tady vše vzdalo,“ uvedla pod podmínkou anonymity jedna z pracovnic firmy.

„Naši zaměstnanci jsou pro nás prioritou a všichni dostali své výplaty v plné výši a včas. Význam zaměstnanců pro naši společnost jasně deklaroval i pan Moťka v průběhu svých návštěv mezi zaměstnanci,“ řekla Mrštinová a dodala, že firma nyní neplánuje významné redukce stavu zaměstnanců.

Firmě se podle její mluvčí v loňském roce podařilo zastavit propad tržeb za africký brokát a nastartovat jejich růst. „Meziročně jsme za brokát utržili o 14 procent více než v roce 2016,“ uvedla.

Reklama

Doporučované