Hlavní obsah

Královna zareagovala na šokující odchod prince Harryho a jeho ženy od rodiny

Foto: Profimedia.cz

Snímek ze 7. ledna 2020. Princ Harry s chotí Meghan na návštěvě Canada House v Londýně. Přišli poděkovat za pohostinnost, které se dočkali během vánočního pobytu v Kanadě.

Reklama

Svůj plán vzdát se role v královské rodině a začít pracovat Meghan s Harrym podle zdrojů BBC s nikým nekonzultovali.

Článek

Britové zažívají ozvěnu své historie. Situace, která nastala v královské rodině, vzdáleně připomíná rok 1936, kdy abdikoval král Eduard VIII., aby se mohl oženit s dvakrát rozvedenou Američankou Wallis Simpsonovou.

Princ Harry je sice, pokud jde o následnictví, až šestý v pořadí, ale jiný precedens se nenabízí. Ve středu spolu s chotí, bývalou herečkou Meghan, zveřejnili na svém instagramovém účtu, že se rozhodli vzdát svých rolí v královské rodině.

„Máme v úmyslu vzdát se role ‚předních‘ členů královské rodiny a pracovat, abychom se stali finančně nezávislými, zatímco budeme nadále plně podporovat Její Veličenstvo královnu,“ uvedli.

Nadále prý budou ctít závazky vůči královně a organizacím, nad kterými převzali patronát. Ale chtějí začít novou kapitolu svého života, věnovat se blíže neurčenému charitativnímu projektu a žít napůl mezi Británií a Severní Amerikou.

I když se v prohlášení uvádí, že jde o rozhodnutí dlouho zvažované a konzultované, britská média s odvoláním na své zdroje píší o naprostém ochromení Buckinghamského paláce.

BBC ve své noční zprávě píše, že před vydáním svého oznámení jej vévoda a vévodkyně ze Sussexu nekonzultovali s žádným členem královské rodiny – včetně královny či prince Williama. A ti se cítí být rozhodnutím zraněni.

Korespondent BBC Jonny Dymond, který dlouhodobě sleduje dění na dvoře Alžběty II., upozornil, že i královští úředníci mluví o zklamání. Což je nezvykle silné vyjádření jindy na slovo skoupých zaměstnanců.

„Myslím, že to naznačuje, jak silné pocity dnes večer v paláci vládnou. Možná ne až tolik kvůli tomu, co se stalo, ale kvůli tomu, jak se to stalo. Skutečnost, že se tak rozhodli bez konzultací, je bolestivá,“ uvedl.

Několik hodin po oznámení Harryho a Meghan vydala k situaci své vyjádření i královna.

V prohlášení Buckinghamského paláce stojí, že „diskuse s vévodou a vévodkyní ze Sussexu jsou v rané fázi. Chápeme jejich touhu vydat se po odlišné cestě, ale jde o komplikované záležitosti, jejichž řešení bude nějakou dobu trvat“.

Obecně pak britská média píší, že jde o vyvrcholení sílícího rozkolu mezi Harrym a Meghan na jedné straně a zbytkem královské rodiny na straně druhé.

A připomínají mnohá prohlášení páru, ve kterých se oba vyznali z toho, jak je ubíjí pronásledování tisku a sešněrování rolemi, které mají hrát. Meghan se například nechala slyšet, že se nechtěla změnit v bezhlasou loutku. Jenže když svůj hlas zvedla, čekala ji za to kritika.

Nejsilněji tyto výhrady zazněly loni na podzim během rozhovoru pro ITV, který s vévodou a vévodkyní vedl Harryho přítel Tom Bradby. Po interview označil Bradby pár za zranitelný a „potlučený“.

Shodou okolností byl Bradby ve středu ráno, tedy pár hodin před tímto oznámením, hostem pořadu Good Morning Britain, kde promluvil i o svých přátelích.

„Pravdou je, že v královské rodině se toho děje hodně. Osobně si nemyslím, že ti dva teď vědí, jaká by měla být jejich budoucnost, jakou roli by měli mít.“ A dále: „Mezi jejich přáteli není tajemstvím, že hodně přemýšlejí o tom, co dál chtějí dělat. Ale já se jich na plány neptal. Drží to po pokličkou, což je pochopitelné.“

Bývalý tiskový mluvčí Buckinghamského paláce Dickie Arbiter v noci pro BBC uvedl, že Harryho nespokojenost ještě umocnilo narození syna Archieho. Pětatřicetiletý princ, který dodnes viní bulvární média ze smrti své matky Diany, podle něj nemohl přenést přes srdce, jak tisk stírá jeho ženu. A následně jak se i jeho dítě stalo středobodem zájmu paparazzi. „Toto rozhodnutí jasně ukázalo, že Harryho srdce ovládá jeho hlavu,“ řekl.

Reklama

Doporučované