Hlavní obsah

Krávy jako průkopníci na vysokorychlostním internetu. Anglická farma užívá 5G sítě

Anglická farma užívá 5G sítě.Video: Karolína Štuková, Reuters

 

Reklama

Možná vypadají jako obyčejné krávy, ale stádo Friesianského skotu na farmě v Anglii se stalo průkopníkem na internetu. Těží z výhod 5G sítě. V rámci projektu 5G RuralFirst pokryla firma Cisco farmu na venkově v Somersetu bezdrátovým internetem 5G. Teď jsou stáda monitorována 24 hodin denně.

Článek

Farma v Anglii využívá k monitorování krav 5G sítě. „5G nyní poskytuje rozvody připojení, které nám umožní spojovat činnosti, jež jsme dříve nedokázali,“ vysvětluje Nick Chrissos ze společnosti Cisco. „Můžeme s 5G propojit každou krávu, na této farmě můžeme spojit každé zvíře.”

Ve vládním středisku pro zemědělské inovace v Somersetu, které je financováno vládou, je asi 50 ze 180 stád, která jsou vybavena chytrými 5G límci, díky nimž lze snadno sledovat zdraví zvířat.

Mezi miniaplikacemi spojenými s 5G, které nosí krávy, patří obojek, jenž ovládá robotický dojicí systém. Když se kráva cítí připravená k dojení, přiblíží se k bráně stroje, která se automaticky otevře. Dojicí přístroj potom rozeznává jednotlivce, aby odsávací hadice přesně padly každému zvířeti.

„Inteligentní ušní zařízení poskytuje údaje o poloze každé krávy a zároveň sleduje její zdravotní stav,” dodávají organizátoři projektu.

První 5G smartphone je na světě. V Jižní Koreji ho představil Samsung, přináší i další vylepšení

Češi mají naději, že mobilní data zlevní. Vláda schválila aukci 5G sítí s lákadly pro čtvrtého operátora

„Sledujeme aktivity krav. Pokud jejich aktivita klesá, je to první indikátor, že se necítí zvíře dobře,” řekl Chrissos.

Pracovní mlékárna, kterou zřídila společnost Agri-EPI s podporou agentury pro inovace ve Velké Británii, již používá širokou škálu technologií; včetně automatizovaných kartáčů, které se otáčejí, když se kráva prochází proti nim. Vlastní také clony, které se díky senzoru otevírají nebo zavírají v závislosti na počasí. Pyšní se také inteligentním systémem krmení, který automaticky dodává potraviny kolem stodoly přes kolejnice namontované na stropě.

Bezdrátová síť nové generace 5G může poskytovat datové přenosy až 20krát rychleji než 4G. Najde uplatnění v různých technologických sférách – od aut se samořízením až po inteligentní města.

Reklama

Doporučované