Hlavní obsah

Křečci jsou passé. Lidé si jako domácí mazlíčky pořizují ježky

Rozhovor s chovatelkami ježků Monikou Rousouvou a Klárou Štychovou Charvátovou.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Ježci se stávají členy čím dál více domácností, a to záměrně. Některé druhy lze totiž doma pohodlně chovat jako domácí mazlíčky.

Článek

Ježky, jejichž charakteristický zvuk znáte z letních nocí, si však domů neberte. Jako domácí mazlíčci jsou vyšlechtěné jiné druhy těchto pichlavých zvířat. Pokud si domu pořídíte potřebnou výbavu, která sestává z dostatečně rozlehlé ubikace s podestýlkou, domečkem a hračkami a byt si pořádně vyhřejete, můžete chovat třeba trpasličího pygmy ježka, který v poslední době získává na největší oblibě. Tento druh vznikl křížením ježka bělobřichého a alžírského, které lze doma chovat taktéž.

Ježci jsou velmi aktivní zvířata, a to hlavně v noci. Ke spánku ulehají kolem osmé, deváté hodiny ranní. A jelikož mají opravdu rádi pohyb, je vhodné jim pořídit dostatečně velkou klec, kde budou mít prostor. „Někteří chovatelé pouštějí ježka proběhnout se po bytě, ale je potřeba je hodně hlídat, protože ježek, zvlášť přes den, hledá úkryt, kde spí. Když ho člověk pořád nepozoruje, tak ježek někam zaleze a pak ho člověk nemůže najít,“ říká chovatelka Klára Štychová Charvátová.

Péče o ježka není o nic náročnější než o jiného domácího mazlíčka. „Ježek se dá naučit na kočkolit podobně jako kočka,“ mluví o svých zkušenostech chovatelka Monika Rousová. Jako potravu je pak vhodné pořizovat živý nebo rozmrazený hmyz, nejlépe šváby, cvrčky nebo sarančata. Vyhýbat se nemusíte ani červům. Ve zverimexech můžete narazit i na speciální granule pro ježky, je však třeba dávat pozor na složení, některé nejsou pro ježky vůbec vhodné. „Další doplňkovou složkou jsou i kvalitní kočičí granule,“ říká Štychová Charvátová.

V úvodním videu naleznete rozhovor s oběma chovatelkami. Navštívily pořad Ráno na gauči, který můžete sledovat každý všední den od 7:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Související témata:

Doporučované