Hlavní obsah

Kremlík není na dopravě nováčkem, úřad zná už z Řebíčkovy éry

Foto: Facebook Vladimíra Kremlíka, Seznam Zprávy

Loni byl Vladimír Kremlík (v popředí) s radním Prahy 5 za ANO Petrem Lachnitem (za ním) na akci Babišova hnutí.

Reklama

Premiér Andrej Babiš uvedl, že jeho nominanta na pozici ministra dopravy Vladimíra Kremlíka pomlouvají.

Článek

Právník Vladimír Kremlík se po dvanácti letech vrací na Ministerstvo dopravy.

Zatímco v roce 2007 vedl v éře ministra Aleše Řebíčka úsek správy majetku, nyní premiér Andrej Babiš chce, aby úřad vedl jako ministr.

„Pan Kremlík je dlouho ve státní správě. Je to profesionál, je to pracovitý člověk,“ uvedl Babiš.

Doplnil, že dostává anonymy, které ho na Kremlíkovu minulost upozorňují. „Je samozřejmě předmětem pomluv, různých dezinformací, já dostávám stále anonymy na něj. Informace, které na něj přišly, jsem si dostatečně prověřil,“ doplnil premiér. Poznamenal také, že Kremlík má podle něj prověrku Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) na stupeň tajné.

Premiér Andrej Babiš o změnách ve vládě. Video: Seznam Zprávy

Někdejší sociální demokrat přitom ve svém životopisu vedle toho, že dosud pracoval v Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), uvádí, že rovněž působil v advokátní kanceláři Daniela Volopicha.

Bylo to mezi roky 2008 až 2011, kdy Volopichova kancelář pracovala i pro Ředitelství silnic a dálnic. A smlouvy z této éry se dostaly i do pozornosti Nejvyššího kontrolního úřadu, který podle tehdejších informací médií zjistil několik pochybení.

Advokátní kancelář Daniela Volopicha předtím pracovala v Řebíčkově éře i pro Ministerstvo dopravy. Dnes je Aleš Řebíček poradce předsedy KSČM Vojtěcha Filipa. A komunisté mají důležitou roli v tom, že tolerují Babišovu vládu se sociální demokracií.

Kontakty má Kremlík také v ANO. Na svém Facebooku loni v červenci zveřejnil fotografii, na které je společně se současným radním za ANO na Praze 5 Petrem Lachnitem na akci Babišova hnutí. V minulosti byl také Kremlík poradce Lachnita.

Kremlík by mohl mít zastánce ale i na Hradě. Volopich je podle médií švagrem Martina Nejedlého – poradce prezidenta Miloše Zemana.

Na otázku Seznamu, zda tyto vazby hrály roli v tom, že si ho Babiš vybral na pozici ministra, Kremlík jen řekl, že se k tomu nemůže vyjadřovat.

„Musíte dotaz směřovat na pana Nejedlého,“ uvedl. Poradce prezidenta ale na otázku nereagoval.

Zeman by se měl s Kremlíkem setkat v nejbližších dnech. Ministrem dopravy ho podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka prezident jmenuje 30. dubna.

Od roku 2015 je Kremlík náměstek pro právní služby a hospodaření s majetkem v ÚZSVM.

Média přitom psala o tom, jak na konci roku 2016 podepsal smlouvu na prodej pozemků akciové společnosti Sportovní areál Harrachov za částku 56 milionů korun. Přitom první znalecký posudek jejich cenu ohodnotil o zhruba dvacet milionů korun více.

Z obchodu nakonec sešlo, protože smlouvu neschválilo Ministerstvo životního prostředí. Případ poté vyšetřovala i policie.

Reklama

Doporučované