Hlavní obsah

Kriminalisté prověřují nákup antigenních testů pro domovy seniorů

Foto: cortex-film, Shutterstock.com

Šlo o dva miliony testů v hodnotě kolem čtvrt miliardy korun bez DPH. Snímek je ilustrační.

Reklama

Zdravotní pojišťovny si v listopadu bez soutěže objednaly dodávku a distribuci antigenních testů u firmy Avenier. Kriminalisté teď chtějí vědět, proč zrovna u této firmy a proč předmětem nákupu byly zrovna americké testy Abbott.

Článek

Brněnští kriminalisté prošetřují podle informací Seznam Zpráv loňský nákup antigenních testů od americké firmy Abbott.

Šlo o dva miliony testů v hodnotě kolem čtvrt miliardy korun bez DPH, které byly distribuovány do domovů seniorů a dalších sociálních zařízení po celé České republice.

Informaci o probíhajících úkonech v rámci přípravného řízení potvrdil mluvčí policie v Jihomoravském kraji Petr Vala.

„Ano, zabýváme se oznámením o možném pochybení při nákupu antigenních testů, kdy provádíme úkony na základě pokynu Městského státního zastupitelství v Brně,“ sdělil redakci Seznam Zprávy.

Předpřipravené zboží

Na samém začátku tohoto případu bylo usnesení vlády z 2. listopadu loňského roku, kdy Babišův kabinet pověřil Všeobecnou zdravotní pojišťovnu a další pojišťovny, aby bez soutěže (podle § 29 zákona o zadávání veřejných zakázek) nakoupily až 10 milionů antigenních testů pro oblast zdravotnictví a sociálních služeb.

O čtyři dny později už sedm českých zdravotních pojišťoven uzavřelo smlouvu o zajištění komplexní dodávky a distribuce screeningových testů s distribuční firmou Avenier, která spadá do skupiny Agel miliardáře Tomáše Chrenka (letos stejná firma získala - v řádné soutěži - od zdravotních pojišťoven i zakázku na distribuci vakcín Moderna).

Ve smlouvě na testy s Avenierem sice o firmě Abbott není jediná zmínka, ale fakticky už několik dní předtím bylo jasné, že předmětem zakázky jsou právě testy od Abbottu, které tou dobou ležely ve skladech v Česku. Pojišťovny v čele s VZP jen hledaly právní cestu, jak tento nákup uskutečnit. Přímo u výrobce ze zdravotního pojištění nákup údajně nebyl možný, tudíž transakci realizovaly přes zprostředkovatele (tedy společnost Avenier).

Jiná cesta nemožná?

Už v době, kdy se zakázka uzavírala, vzbuzovala řadu dohadů, zda nejde o předem přichystaný obchod pro konkrétní subjekty. Šlo o to, proč zrovna americké testy a proč zrovna Avenier.

Do věci se vložil tehdy nově jmenovaný ministr zdravotnictví Jan Blatný, který agendu na konci října převzal po svém předchůdci Romanu Prymulovi.

„Společnost Avenier je jediným distributorem, který má existující smlouvy se všemi zdravotními pojišťovnami, a z tohoto důvodu i na doporučení zdravotních pojišťoven byla vybrána tato společnost, protože ta má tuto smlouvu vysoutěženou z minulosti a jedná se o jediného distributora, který je schopný zajistit distribuci pro všechny pojišťovny,“ hájil tehdy zvolený postup Jan Blatný.

A podle něj nebylo ani možné koupit testy jinde než právě u firmy Abbott, protože ona jediná měla v té době požadované testy k dispozici na území České republiky.

„Tyto testy patří k těm, které splňují přísná kritéria, a v době, kdy se uvažovalo o tom, nebo kdy přišla potřeba tyto testy použít, tak pouze společnost Abbott ve svých skladech v České republice měla dostatečné množství těchto testů. V případě, že se bude uvažovat o dalších nákupech, tak samozřejmě jsou a budou oslovovány i další firmy,“ uvedl loni v listopadu ministr Blatný. Ten také kvůli řadě dohadů prohlásil, že Abbott přivezl testy do ČR z vlastní iniciativy, firma prý věřila, že dříve, nebo později o ně bude zájem.

Tři otázky pro pojišťovnu

Celková cena zakázky, včetně distribučních služeb, byla vyčíslena na 319 milionů korun včetně DPH. Tak je to uvedeno v registru smluv.

Brněnští kriminalisté v minulých týdnech podle informací Seznam Zpráv oslovili mimo jiné s žádostí o pomoc i Všeobecnou zdravotní pojišťovnu, aby odpověděla na tři konkrétní dotazy.

Za prvé: Jakým způsobem byla vybrána firma Avenier. Za druhé: Proč nebyla smlouva uzavřena přímo s výrobcem antigennich testů. A za třetí: Jakým způsobem byl vybrán konkrétní test „Panbio COVID-19 Ag Rapid Test Device“.

Že se policisté o zakázku na antigenní testy zajímají, potvrzuje i mluvčí VZP Milan Řepka. „Můžeme potvrdit, že se Policie ČR obrátila na VZP ČR s žádostí o pomoc. A pojišťovna podala informace, které byly vyžádány,“ reagoval na dotaz.

Prymula v hodině dvanácté

Otázkou je, jakou roli v celé věci sehrál předchozí ministr zdravotnictví Roman Prymula.

„Jsem sice zastáncem zavádění antigenních testů do systému, naprosto však vylučuji, že jsem byl iniciátorem nebo objednatelem dodávky dvou milionů testů Abbott. Ministerstvo zdravotnictví pouze reagovalo na požadavek vzešlý z Úřadu vlády ze dne 26. října,“ uvedl Prymula krátce po uzavření smlouvy s Avenierem.

Dodal, že pouze předkládal vládě materiál, který popisoval obecné parametry antigenních testů, o firmě Abbott se však v něm nikde nehovořilo.

Následně se ale ukázalo, že se právě Roman Prymula ještě před uzavřením inkriminované smlouvy snažil testům Abbott umést cestu na český trh. Jak už Seznam Zprávy dříve upozornily, tři dny před svým odchodem z ministerstva (26. října) požádal o udělení dvou výjimek, aby se distribuce zmíněných testů Abbott mohla uskutečnit. Poslal dopis Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

„V souvislosti se zajištěním testování obyvatel v ČR na přítomnost viru SARS-CoV-2 vás žádám o spolupráci a součinnost tak, aby bylo možné testy dodat v co nejkratší době. Je třeba, aby Státní ústav pro kontrolu léčiv umožnil dodání testů Panbio covid-19 AG rychlý test v rámci státní zakázky bez českého polepu na vnějším obalu a bez vloženého návodu k použití v českém jazyce,“ požádal ústav Prymula. Tehdy s žádosti neuspěl, přesto se testy posléze rozvážely.

Bývalý ministr se takto angažoval čtyři dny poté, co se uskutečnila tajná schůzka veřejných činitelů a podnikatelů v uzavřené restauraci na pražském Vyšehradě (kvůli které musel Roman Prymula nakonec skončit). A podle některých oficiálních i neoficiálních informací se na Vyšehradě řešilo téma antigenního testování. Nejsou však k dispozici informace o tom, že by přišla i řeč na testy Abbott.

Reklama

Doporučované