Hlavní obsah

„Křišťálová noc“ v Izraeli. Jedno z měst muselo vyhlásit nouzový stav

Foto: Profimedia.cz

Ulice ve městě Lod po včerejším střetu členů tamní arabské a židovské komunity.

Reklama

Město Lod v blízkosti izraelského Tel Avivu vyhlásilo v noci nouzový stav. V úterý večer a v noci na středu v něm probíhaly násilné střety mezi arabskou a židovskou komunitou. Izraelské úřady volají po uklidnění situace.

Článek

Vyostřený konflikt mezi Izraelem a Palestinou přinesl mrtvé civilisty, stovky zraněných i bezprecedentní situaci, kterou tamní obyvatelé nepamatují. V izraelských městech, kde spolu až na výjimky v relativním klidu koexistovaly židovské a arabské komunity, došlo včera večer ke střetům. Nejkritičtější situace hlásí město Lod kousek od Tel Avivu.

Poprvé od roku 1966 byl včera na území Izraele a konkrétně právě ve městě Lod vyhlášen nouzový stav. Stalo se tak na základě vzrůstající agrese arabské komunity v ulicích, píše server The Times of Israel. „Izrael by měl vědět, že tohle je naprostá ztráta kontroly,“ uvedl starosta města Yair Revivo, který eskalaci konfliktu v jeho městě označil za bezprecedentní.

Místní Arabové začali ve večerních hodinách zapalovat a drancovat obchody, podobně i desítky aut. Podle svědků házeli na policii kameny. Ta zase na demonstranty házela zábleskové granáty. „Ve městě Lod je občanská válka,“ komentoval situaci zdrcený starosta, který vyzval izraelskou vládu k zásahu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu následně ve městě vyhlásil nouzový stav a uvedl, že bude-li třeba, přistoupí k nařízení zákazu vycházení, aby tak situaci zklidnil. Na místo povolal i další policejní složky.

„Toto je Křišťálová noc ve městě Lod,“ řekl dále starosta pro izraelskou televizi. „Vyzval jsem předsedu vlády, aby ve městě vyhlásil stav nouze. Povolal izraelskou bezpečnost, zavedl zákaz vycházení. Znovu nastolil klid…Došlo ale k selhání vlády… Toto je obrovský incident – intifáda arabských Izraelců. Veškerá práce, kterou jsme tu roky dělali (o soužití), je pryč, “dodal starosta Revivo.

Někteří obyvatelé města byli kvůli násilí v ulicích odstřiženi od dodávek energie a do obydlí jim násilníci házeli zápalné lahve. Další lidi musela eskortovat policie, zmiňuje také The Times of Israel. „Sledujeme situaci ve smíšených (židovsko-arabských) městech, kterou jsme nikdy předtím neviděli,“ zdůraznil jedinečnost situace i národní policejní komisař Kobi Shabtai.

Ojedinělé útoky přišly i ze strany Židů. Izraelská média například informovala o incidentech, při kterém židovští obyvatelé házeli kameny na projíždějící auto arabského rezidenta, či o založeném požáru na arabském hřbitově.

Izraelské úřady apelují na arabské představitele, aby se proti násilným protestům v ulicích jasně vyslovili. K upokojení situace vyzval například vůdce strany Sjednocená arabská kandidátka Mansúr Abbás. „Protesty v arabské společnosti se ubírají velmi nebezpečným směrem, protože přerostly v násilí. To představuje pro mladé Araby hrozbu. Vyzývám všechny, aby se chovali zodpovědně a dodržovali zákony. Vyzývám i naše vedení, aby pomohlo situaci zklidnit a chránit veřejný pořádek,“ cituje jeho slova izraelský deník Haarec.

Nepokoje mezi komunitami nicméně zuří i v dalších městech. Počet obětí na izraelské straně se mezitím zvýšil na pět osob. Posledními jsou otec s dospívající dcerou, kteří zahynuli při raketovém útoku Hamásu na jejich auto. Třetí pasažérka útok přežila, ale podle lékařů se nachází ve vážném stavu. Ve všech případech šlo paradoxně o příslušníky místní arabské komunity.

Naopak Palestinci od začátku nejnovější eskalace konfliktu oznámili již 35 lidských obětí včetně deseti dětí. Minimálně 233 lidí je po izraelském ostřelování zraněno.

Současnému konfliktu, který je podle agentury Reuters největším v oblasti od roku 2014, předcházelo několik dní napětí v Jeruzalémě a pondělní policejní zásah proti protestujícím Palestincům na Chrámové hoře, při kterém byly zraněny stovky lidí.

Reklama

Doporučované