Hlavní obsah

Kritizovala fake news ve slovenské televizi, pak novinářku vyhodili

Foto: Profimedia.cz

Zájemci o vakcínu ve slovenském Bardejově.

Reklama

Podle nevládní organizace Reportéři bez hranic je nezávislost slovenského veřejnoprávního média RTVS v ohrožení. Varuje před upřednostňováním politických a soukromých cílů před principy nezávislé žurnalistiky.

Článek

Zprávu opírá organizace o příběh bývalé redaktorky RTVS Eleny Senkové, která se po boku několika svých kolegů vymezila proti reportáži své kolegyně o Slovence, která zemřela po očkování vakcínou AstraZeneca. O nedodržování žurnalistických postupů se Senková zmínila na interní poradě. Přestože se nakonec ukázalo, že přímá souvislost mezi úmrtím 38leté učitelky a vakcínou AstraZeneca nebyla, čekalo na Senkovou nemilé překvapení. O několik týdnů později dostala vyhazov.

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

„Vedení si mě zavolalo na krátký rozhovor, kde mi řekli, že osočuji svou kolegyni a podkopávám tým. O dva měsíce později zavolal můj šéf a oznámil mi, že ke 30. dubnu končím,“ popisuje pro Seznam Zprávy Elena Senková, která pro veřejnoprávní RTVS pracovala šest let.

„Domluvili jsme si ještě na začátku května osobní setkání, ale na něm mi vedení jen potvrdilo, že se mnou už nechce spolupracovat,“ popisuje dále reportérka. Za důvod označilo vedení nespokojenost s její prací, a to i přesto, že za celou dobu působení Eleny Senkové v RTVS nikdo nelibost ohledně jejího fungování nevyjádřil. Reportérka byla naopak několikrát vyslána i na prestižní akce do zahraničí.

„Pracovala jsem na autorskou smlouvu, nikdy mi nebyla nabídnuta stálá smlouva, a to i přesto, že jsem o ní žádala. Proto bylo velmi jednoduché se se mnou rozloučit,“ vysvětluje dále žurnalistka svízelnou situaci, ve které se jako těhotná žena ocitla. „Celé je to pro mě hodně citlivé,“ říká Elena Senková a popisuje, jak možná právě stresující okolnosti kolem jejího odchodu z RTVS přispěly k osobní tragédii v podobě ztráty nenarozeného dítěte.

Mluvčí RTVS se odmítla k propuštění Senkové vyjádřit. Dodala nicméně, že RTVS „dbá na dodržování správné“ legislativy spojené se začátkem a ukončením pracovněprávního vztahu".

Samotný příběh zemřelé Slovenky získal díky prestiži RTVS na Slovensku velkou mediální pozornost včetně dezinformačních webů a hlasitých odpůrců vakcíny proti covidu-19. „Ta reportáž nesplňuje pravidla žurnalistické etiky. Došlo tam k vícero porušení. Byl v ní konflikt zájmů redaktorky se zesnulou a došlo tam k hrubé manipulaci s její výpovědí, kterou předtím poskytla pro RTVS. Přítomné příznaky u zemřelé ženy byly ve skutečnosti příznaky dalších desítek učitelů,“ popisuje své výhrady vůči kontroverzní reportáži Senková. Nesrovnalosti nakonec v reportáži vypozorovala i etická komise RTVS a uvedla, že její tvůrkyni potrestala. Reportáž je přesto ještě dnes na webu RTVS k nalezení, byť opatřená vysvětlující poznámkou.

Zášť k RTVS Senková nicméně nepociťuje. „Je to silná instituce, kde pracuje mnoho profesionálů, kteří mají rádi svou práci, a to i navzdory některým chybám vedení. Je ale nutné říci, že manažerské vedení dělá chyby,“ dodává reportérka.

Podporu slovenské novinářce vyjádřili i samotní Reportéři bez hranic (RSF). „Vyjadřujeme podporu nespravedlivě potrestané Eleně Senkové, která jednala v souladu s naším mottem, které zní, že nejlepší vakcínou proti dezinformacím je žurnalistika,“ uvedl Pavol Szalai ředitel Evropské a balkánské kanceláře RSF.

Senková dala svou – údajně neoprávněnou – výpověď k soudu. Najala si stejného advokáta, který zastupoval čtyři externí spolupracovníky RTVS, kteří v roce 2018 veřejně kritizovali některé kroky svých nadřízených. „Ráda bych motivovala své kolegy a podpořila je v tom, že je důležité upozorňovat na věci, co jsou na hraně nebo přímo za hranou novinářské etiky,“ dodává závěrem pro Seznam Zprávy Senková.

Reklama

Související témata:

Doporučované