Hlavní obsah

Kritizovala prezidenta Duterteho, mohla by strávit až šest let za mřížemi

Foto: Profimedia.cz

Maria Ressaová.

Reklama

Jedna z nejvýznamnějších filipínských novinářek kritizovala filipínského prezidenta Rodriga Duterteho, nyní byla shledána vinnou z kybernetické urážky na cti. Tento rozsudek by mohl vést až k šesti letům odnětí svobody.

Článek

Soud v Manile v pondělí uznal vinnou z urážky na cti známou filipínskou novinářku Marii Ressaovou, která patří mezi hlasité kritiky autoritářského prezidenta Rodriga Duterteho. Novinářce, která v minulosti vedla i pobočku americké televize CNN v Manile či Jakartě, hrozí až šest let vězení. Její stíhání kritizovali ochránci lidských práv, podle nichž tak chce režim umlčet své kritiky.

„Rozsudek proti Marii Ressaové jen ukazuje schopnost filipínského vůdce manipulovat se zákony, aby mohl jít po kritických a respektovaných hlasech tamních médií. To všechno bez ohledu na to, co to bude zemi stát,“ cituje list The Guardian názor Phila Robertsona z mezinárodní organizace Human Rights Watch, která zkoumá a prosazuje lidská práva. Robertson zároveň označil verdikt soudu za „čelní útok na svobodu tisku, která je zásadní pro ochranu a zachování filipínské demokracie“.

„Budeme pokračovat v boji proti všem útokům na svobodu slova,“ řekla Ressaová podle agentury AFP. Šestapadesátiletá novinářka, kterou předloni časopis Time s několika dalšími novináři ocenil titulem Osobnost roku, po vynesení rozsudku uvedla, že takový rozsudek čekala.

Ressaová v roce 2012 spoluzaložila zpravodajský portál Rappler, který je jedním z mála místních médií kritických vůči prezidentovi Dutertemu. Ressaová, která má podle některých zdrojů filipínské i americké občanství, byla jako šéfredaktorka portálu loni několikrát zatčena a následně propuštěna na kauci. Důvodem zatčení bylo obvinění z urážky na cti a také porušení zákona, který zakazuje, aby média na Filipínách byla v rukou zahraničních vlastníků. Ressaová obě obvinění odmítá.

Pondělní verdikt se týká článku portálu Rappler z roku 2012, kvůli němuž podal v roce 2017 stížnost k soudu místní podnikatel s tím, že článek poškodil jeho pověst. Podle agentury Reuters v něm byl podnikatel Wilfredo Keng spojen s vraždou a obchodováním s lidmi a drogami. Verdikt byl podle BBC soudem odůvodněn tím, že portál Rappler nepředložil žádný důkaz pro svá tvrzení.

Během vyšetřování se zjistilo, že Rappler jako takový nenese žádnou odpovědnost, Ressaová ovšem byla shledána vinnou, píše list The Guardian. Vinným z urážky na cti byl soudem v Manile zároveň uznán i bývalý novinář portálu Rappler, Reynaldo Santos. Mají nárok na kauci a mohou se proti rozsudku odvolat k nejvyššímu soudu, oba novináři jsou tak zatím na svobodě.

Svoboda projevu médií byla za vlády Duterteho značně omezena. Filipíny jsou podle listu The Guardian na 136. místě z celkových 180 zemí v rámci Indexu svobody tisku, který publikují Reportéři bez hranic. Tamní novináři bývají často terčem násilí, obtěžování ze strany soudců nebo online kampaní voličů Duterteho. Sám prezident v roce 2016 prohlásil, že to, že je někdo novinář, nevyvrací jeho zavraždění.

Reklama

Doporučované