Hlavní obsah

Krize lidských práv. AI tlačí na prosazení tvrdšího zákona o držení zbraní v USA

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Amnesty International (AI), celosvětová organizace monitorující porušování lidských práv, naléhá na vládu Spojených států, aby zpřísnila zákon o držení zbraní. Navrhuje přitom několik podmínek, které by měl zákon obsahovat, jako například věkovou hranici nebo národní registr zbraní.

Článek

Podle nové zprávy Amnesty International (AI) je používání zbraní v USA krizí lidských práv a odmítavý postoj americké vlády k prosazení zákona o kontrole zbraní je porušení práv občanů na jejich život.

„Amerika není schopna ochránit jednotlivce a společnosti před používáním zbraní, v porušování mezinárodního lidského práva. Právo na život bez násilí, diskriminace a strachu nahradil pocit vlastnit jakoukoliv smrtící zbraň,“ uvedla Amnesty International.

Každý rok zemře po použití zbraně 38 000 Američanů a 116 000 jich je zraněno. AI tak tlačí na americkou vládu, aby přitvrdila v prosazení nové legislativy. Doporučuje kontroly minulosti kupujícího, věkovou hranici od 21 let, zákaz možnosti získat vojenské zbraně a zřízení národního digitálního registru zbraní.

Vláda by podle AI měla zprostředkovat zdravotní péči pro zraněné střelnou zbraní a zajistit, aby zdravotní péče nezpůsobila finanční potíže rodině postiženého.

Masové střelby v USA reprezentují pouze jedno procento použití střelné zbraně, proto se zpráva Amnesty International soustředí především na každodenní užití zbraní ve městech či doma.

Problém užívání zbraní se týká především mladých Afroameričanů. Vláda by tak měla zajistit program prevence násilí. Navzdory důkazům, že programy v komunitách snížily používání zbraní, nedostatek peněz a politické vůle zablokovaly ty úspěšné.

Zpráva Amnesty International přichází ve chvíli, kdy se Spojené státy připravují na jmenování bojovníka za práva držitelů zbraní Bretta Kavanaugha jako nového soudce Nejvyššího soudu.

Reklama

Doporučované