Hlavní obsah

Krize na pražské radnici. Budoucnost koalice visí na osmi podpisech

Foto: Seznam Zprávy

Primátorka Krnáčová a její hnutí ANO řeší rozkol v pražské koalici kvůli Libeňskému mostu.

Reklama

Ve středu ráno jednaly tři vládnoucí strany v Praze, ANO hrozí vypovězením koaliční smlouvy.

Článek

Zástupci Trojkoalice musí do příštího týdne donést hnutí ANO a ČSSD podpisy osmi zastupitelů, kteří jsou ochotni podpořit vládnoucí koalici v Praze.

Takový je závěr středeční schůzky tří stran. K jednání došlo poté, co hnutí ANO minulý týden vyvolalo dohadovací řízení a hrozilo vypovězením smlouvy. Situace se teď může uklidit.

Hnutí ANO ale chce tuto záruku proto, aby nebyla koaliční smlouva vypovězena.

„Bylo nám řečeno, že máme sehnat osm podpisů pod koaliční smlouvou,“ řekl Seznamu radní Jan Wolf, který na jednání reprezentoval Trojkoalici.

Rozhovor se zastupitelem Janem Čižinským o sporu kvůli stavbě Libeňského mostu: 

Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Podle Wolfa je hnutí ANO a ČSSD jedno, jestli oněch osm podpisů bude od zástupců Trojkoalice. Tedy i od zastupitelů Jana Čižinského a Matěje Stropnického.

Také kvůli nim se minulý týden nekonalo jednání zastupitelstva. Kvůli tématu bourání Libeňského mostu nebyl totiž vůbec schválen program zasedání.

„Dva členové Trojkoalice hlasovali proti programu zastupitelstva, což považujeme za zásadní a závažné porušení koaliční smlouvy,“ řekla primátorka Andriana Krnáčová (ANO). Čižinský hlasoval proti a Stropnický se zdržel hlasování.

Čižinský si pro svůj podpis dává podmínku. Chce, aby se Libeňský most zrekonstruoval, nikoliv zboural, jak nově narhuje hnutí ANO a ČSSD. Požaduje rovněž, aby se téma mostu řešilo na zastupitelstvu v hodinách, kdyby se ho mohl zúčastnit větší počet lidí.

Stropnický jednoznačně neodpověděl, zda je ochoten svůj podpis pod smlouvu přidat. O požadavku podle svých slov nemá dost informací, protože má tento týden dovolenou.

Předseda zastupitelů ČSSD Lukáš Kaucký říká, že možná zmíněné podpisy pod smlouvou nebudou potřeba.

„Jestli jsou schopni garantovat svých osm zastupitelů, tak to bereme jako hotovou věc. Nemáme důvod jim nevěřit. Teď ale není jasné, jestli těmi hlasy Trojkoalice disponuje,“ řekl Kaucký.

Podle něj se navíc vládnoucí koalice musí shodnout také na dalších tématech do voleb: stavbě Pražského i Městského okruhu, výstavby metra D nebo sociálních projektech.

Další jednání zástupců vládní koalice se má uskutečnit za týden. A řešit se na něm bude také téma Libeňského mostu.

Politici z ANO, ČSSD a Trojkoalice se rovněž bavili o tom, že další zasedání zastupitelstva se má uskutečnit 17. května.

Reklama

Doporučované