Hlavní obsah

Krize v Nigérii se prohlubuje. Hladomor hrozí statisícům lidí, pomoc nestačí

Hlad v Nigérii může ohrozit až 5,2 milionu lidí.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Stovkám tisíc obyvatel severovýchodní Nigérie hrozí, že zemřou hlady. Finančních darů na pomoc proti hladomoru je nedostatek.

Článek

Z důvodu nedostatečného financování Světového programu pro výživu (WFP) se nejspíš nepodaří zajistit v příštím měsíci potravinovou pomoc pro téměř půl milionu Nigerijců. Bez humanitární a potravinové pomoci může podle WFP trpět hlady až 5,2 milionu lidí.

„Potřebujeme 250 milionů dolarů (5,9 miliardy Kč), abychom v příštích měsících zabránili hladomoru," řekl místní vedoucí WFP Abdou Dieng.

Nigerijskou ekonomiku trápí krize, zní z OSN. Zemi trápí také islamistická teroristická organizace Boko Haram, kvůli jejíž činnosti panuje v regionu neustálý strach a nebezpečí.

Zemřít mohou statisíce lidí

Vzhledem k nedostatku finančních prostředků může v současné chvíli WFP zajistit potravinovou pomoc pouze pro 1,3 milionu Nigerijců. Původně se přitom plánovalo poskytnout pomoc až 1,8 milionu lidí.

„Pokud nezískáme finance od sponzorů, mohou následkem hladu zemřít statisíce lidí," řekl Dieng s tím, že situace se pravděpodobně zhorší během nadcházejícího období dešťů, jelikož bude těžké potraviny dovážet do odlehlých oblastí.

Několik neúspěšných sklizní, ekonomická krize, teroristé

Nigérie se ocitá na pokraji hladomoru. Řada mezinárodních organizací včetně OSN vidí příčinu v několika neúspěšných sklizních. Ani příští týden podle očekávání nepřinese dostatečnou úrodu.

Hlad, který nyní panuje v Nigérii, Somálsku, Jižním Súdánu a Jemenu, může podle OSN ohrozit životy až 20 milionů lidí, což by představovalo nejhorší hladomor za posledních několik desítek let. Za současnou situací stojí extrémní sucha a nepokoje v těchto regionech. V případě Nigérie chybí peníze na pomoc hladovým nejvíce.

Na humanitární pomoc Nigérii se zatím podařilo získat 241 milionů dolarů (5,7 miliardy Kč) z 1,05 miliardy dolarů (24,8 miliardy Kč) potřebných na tento rok; 300 milionů dolarů (sedm miliard) je přitom podle WFP zapotřebí v boji proti hladu na severovýchodě země.

Agentury se snaží sehnat prostředky na pomoc hladovým Nigerijcům. 

„Nigérie není chudá země... Mnoho dárců má pocit, že by se měla více zapojit nigerijská vláda," řekl Dieng. Vzápětí však dodal, že Nigérii trápí recese a klesající ceny ropy, a proto potřebuje mezinárodní pomoc.

Konflikt spojený s islamistickou skupinou Boko Haram, která chce na severovýchodě země vytvořit stát s přísnými islámskými pravidly, začal v roce 2009. Zatím nic nenaznačuje tomu, že by nepokoje byly u konce. Boko Haram má na svědomí přes dvacet tisíc lidských životů. Přinutila už také více než dva miliony lidí opustit své domovy.

Reklama

Doporučované