Hlavní obsah

Krnáčová po zásahu policie úkoluje právníky. Mají Praze najít cestu ke 230 milionům

Praha by chtěla zpět peníze za tunel Blanka. Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Policie tvrdí v obvinění, že více než třicet faktur za stavbu tunelu Blanka bylo fiktivních.

Článek

Po více než dvou a půl letech od otevření tunelu Blanka začal pražský magistrát řešit, zda by mohl získat zpět část peněz za jeho stavbu.

Policie před několika dny začala stíhat 22 lidí v případě firmy ČKD Praha DIZ. A v policejním obvinění vyšetřovatelé zmiňují i faktury za výstavbu Blanky.

U nich policisté tvrdí, že byly fiktivní. Tedy že se tyto práce za zhruba 230 milionů podle tohoto obvinění neuskutečnily.

Praha už začala hledat cestu k penězům. Primátorka Adriana Krnáčová se kvůli tomu obrátila na právníky.

„Na základě této zprávy jsem zadala našim právníkům, aby vypracovali analýzu, kdo je za škodu odpovědný a jestli se město někde může domáhat té částky,“ řekla Seznamu Krnáčová.

Spory už jednou skončily u soudu

Policie ve zmíněném obvinění například uvádí, že fiktivní faktury byly na dodávku stavebního materiálu nebo instalaci kabelů.

Obvinění tehdejší manažeři ČKD Praha DIZ toto tvrzení policie při výslechu odmítali. A podobně mluví také advokát Josef Monsport, který v této kauze zastupuje podnikatele Petra Speychala. Ten firmu ČKD Praha DIZ dříve ovládal.

„ČKD Praha DIZ není žádná malá firma. To je podnik. Zkrátka, že by někdo přišel do účtárny, přinesl v kufru nějaké levé alias fiktivní faktury, a ať to účetní zaúčtuje. Takhle to tam prostě nechodí,“ prohlásil Monsport.

Společnost vedla soudní spor s Prahou již v uplynulých letech. Požadovala za výměnu vadných kabelů a za průtahy se stavbou téměř 1,7 miliardy. Rozhodčí soud to ale odmítl a nakonec se postavil na stranu magistrátu.

Spory se společností začaly poté, co se Krnáčová stala primátorkou. Tehdy mimo jiné zastavila proplácení faktur firmě ČKD Praha DIZ.

Reklama

Doporučované