Hlavní obsah

Na troskách slavného ČKD hoří první bitvy. Bojuje Babišova Lovochemie, dojde i na Unipetrol

Na troskách ČKD se rozhořely první spory.Video: Adam Junek

 

Reklama

Ze zbankrotovaného strojírenského impéria se snaží finanční žraloci vylovit desítky i stovky milionů korun.

Článek

Je to přibližně rok, kdy začal pád strojírenského gigantu ČKD Praha DIZ. Firmy, ovládané kontroverzním miliardářem Petrem Speychalem, která se podílela na mnohamiliardové stavbě pražského tunelového komplexu Blanka.

Tehdy do firmy napochodovali vyšetřovatelé Daňové Kobry a kvůli údajným daňovým únikům v řádu stamilionů korun obstavili Speychalově společnosti majetek. Dnes je v insolvenci a z jejích zbytků se finanční žraloci snaží vydolovat desítky i stovky milionů korun.

Nejhlasitější je v tomto směru slovenský miliardář Pavol Krúpa, jehož společnost Arca Capital odkoupila pohledávky za ČKD od UniCredit Bank. Jde bezmála o dvě stě milionů korun. A ty jsou podle Krúpy pokryté penězi, které má zkrachovalé firmě poslat zpět další velký byznysový hráč – petrochemický gigant Unipetrol.

„Zároveň víme o dalších pohledávkách, které je třeba zažalovat - a budeme to po insolvenčním správci požadovat,“ uvedl pro Seznam Zprávy Krúpa.

V tichosti už ovšem první spory běží. Do boje se pustila společnost Lovochemie z agrochemického impéria Agrofert, které letos v únoru odložil do svěřenských fondů ministr financí Andrej Babiš.

Jde o čtyři miliony korun, které si jako pohledávku za Lovochemií dal do majetkové podstaty insolvenční správce Jiří Zrůstek. Pohledávka vůči Lovochemii je součástí zhruba miliardového kontraktu, na jehož základě dodala ČKD lovosické chemičce speciální fluidní kotel.

Mimochodem právě tato zakázka měla být podle zákulisních informací jedním ze spouštěčů pádu ČKD. Po špatných zkušenostech se Speychalovým impériem měl dát ministr Babiš nakonec daňové správě volnou ruku v postupu proti firmě s miliardovými obraty a stovkami zaměstnanců.

Mluvčí Agrofertu problémy se zakázkou odmítl. „V podstatě pro nás insolvence ČKD zvlášť zásadní problém nepředstavuje. Projekt pro Lovochemii se celkem povedl. Reklamace, které řešíme, jsou celkem běžné u takto velkých projektů a navíc je máme kryty bankovní zárukou,“ uvedl Karel Hanzelka.

Reklama

Doporučované