Hlavní obsah

V miliardové bitvě stát porazil padlého miliardáře

Stát zvítězil v arbitráži kvůli zkrachovalé strojírenské legendě – Škodaexportu. Důkazy poskytly i Panama Papers.

Reklama

Článek

Jedna z nejkomplikovanějších mezinárodních právních bitev českého státu skončila. Česko zvítězilo v arbitráži kvůli zkrachovalé strojírenské legendě Škodaexport. Stamiliony korun se snažila vysoudit britská společnost WNC Factoring, jež je dle informací Seznam Zpráv navázaná na kontroverzního miliardáře Petra Speychala.

„Nárok žalobce arbitři zamítli. Česko vysoudilo také náklady řízení,“ uvedlo Ministerstvo financí, které má mezinárodní spory na starosti, v tiskové zprávě.

Žalobce původně požadoval až 2,3 miliardy korun, postupně svůj nárok snížil na 1,84 miliardy. Arbitři konstatovali, že Česká republika žádné své závazky neporušila a přiznali jí na nákladech řízení 36 milionů korun plus dalších 450 tisíc amerických dolarů.

K vítězství pak podle informací Seznam Zpráv pomohly českému státu také dokumenty z kauzy známé jako Panama Papers. Tedy listiny, které unikly z panamské právní kanceláře Mossack Fonseca, jež zakládala pro klienty z celého světa skořápkové firmy v daňových rájích. A ty hrály svou roli i v případě Škodaexportu.

Základem žaloby bylo, že stát prodal Škodaexport v roce 2008 v mnohem horším stavu, než kupujícímu sliboval. Vítězem privatizační soutěže se stala společnost ČEX s nabídkou 210 milionů korun. Ta patřila do strojírenského konglomerátu ČKD.

Tuto skupinu se slavnou značkou budoval na troskách někdejšího impéria od poloviny 90. let miliardář Petr Speychal.

Klíčový moment, který rozhodl o pádu strojírenské legendy ČKD.Video: Adam Junek

Ještě na konci roku 2008, v němž byla transakce kolem Škodaexportu vypořádána, přichází od nového majitele žaloba na stát. V ní společnost ČEX – dnes je již přejmenovaná na BA MU Export – požadovala náhradu škody převyšující miliardu korun, a to ve dvou částkách. Jednak chtěla 90procentní slevu na kupní cenu akcií a zároveň bezmála 900 milionů jako odškodné za to, že byla při privatizaci obelhána. Primárně tím, že projekty Škodaexportu byly v katastrofálním stavu a firma směřovala k bankrotu.

To ale stát odmítal a dokládal, že ještě po změně majitele byly vyváděny z firmy stamiliony korun, mimo jiné přes struktury v daňových rájích.

Stejnou logiku jako BA MU Export u českých soudů pak použila společnost WNC Factoring před arbitrážním tribunálem v Londýně.

Kde se britská firma WNC vzala? V roce 2007 Speychal odprodal impérium ČKD právě britské společnosti s tím, že ČKD potřebuje na rozvoj silného investora. Sám ve firmě ale zůstal. WNC pak údajně znechucena postupem státu v případě Škodaexportu celé ČKD v roce 2009 odprodala další britské firmě Hanbury Finance a ponechala si jen ČEX, aby dál mohla vést spory s Českem. A v roce 2012 se Speychal přiznal k vlastnictví Hanbury.

Jenže panamské dokumenty jasně ukázaly, že Speychal byl majitelem po celou dobu. Firmu WNC Factoring totiž ovládala další schránka z Baham a u ní byl minimálně do roku 2010, kdy už spory se státem dlouhé měsíce běžely, právě kontroverzní miliardář.

Speychalovo impérium ČKD mezitím dopadlo na dno. Klíčová firma z holdingu ČKD Praha DIZ, která se podílela na výstavbě tunelu Blanka, se totiž stala cílem Daňové Kobry. Specializovaný útvar celníků, Finanční správy a policie totiž firmě kvůli podezřením z rozsáhlých daňových úniků doměřil vloni daně ve výši 800 milionů korun a obstavil jí majetek. Společnost skončila v insolvenci, v níž stovky věřitelů uplatňují pohledávky v řádu několika miliard korun.

Reklama

Doporučované