Hlavní obsah

Švédi nejsou Češi, vládě v boji s covidem věří, říká florbalistka Krupnová

Hostem Ušáku byla aktuálně nejlepší florbalistka světa Eliška Krupnová.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Eliška Krupnová se narodila v Mariánských Lázních, poslední roky ale žije ve Švédsku. Tady pracuje a hlavně hraje florbal, ve kterém dosáhla jako první Češka nejvyššího individuálního ocenění - nejlepší světová hráčka roku.

Článek

Kdo by nechtěl být v tom, co dělá, nejlepší na světě. Takových by nás bylo. Jenže povede se to jen naprosto výjimečným osobnostem. Jednou z nich je florbalistka Eliška Krupnová.

Švédským odborným periodikem Innebandymagazinet byla rodačka z Mariánských Lázní zvolena nejlepší světovou hráčkou za rok 2020. V posledních letech si cenu vyměňovaly jen švédské hráčky, nyní je v její historii zapsáno i české jméno. Eliška tak dostala pod stromeček zřejmě nejkrásnější možný dárek. I když, sejít se doma s blízkými na vánoční svátky, to bylo pro Elišku takřka stejně významné.

Kapitánka české reprezentace hraje už pět a půl roku tu nejlepší ligu na světě – ve Švédsku. Za tu dobu si v zemi na severu Evropy zvykla natolik, že se zčásti už cítí jako Švédka. Dokonce zvažuje, že by v tamním království zůstala i poté, co skončí s aktivní sportovní kariérou. Měla by aspoň čas velké Švédsko také daleko více procestovat, protože zatím na to neměla příliš prostor.

Eliška se nespoléhá jen na florbal. Tak jako absolutní většina hráček švédské nejvyšší soutěže, tak i opora týmu Pixbo chodí do práce. V Eliščině případě jde o full time job, žádný zkrácený úvazek, což samo sebou nese nutnost dobře plánovat denní program a také se hodí, když nadřízení mají pochopení pro sportovní ambice a v případě nutnosti vyjdou vstříc.

V nejnovějším díle Ušáku se dozvíte i to, jak k současné koronavirové pandemii přistupují Švédové. Jako zásadní rozdíl Eliška vidí, že vztah švédská vláda a běžný občan funguje úplně jinak než v Česku. A to proto, že Švédové svým voleným úředníkům – tedy vládě věří. Navíc se nepostupuje formou zákazů a příkazů, ale doporučení, která se ale berou za závazná. Inu jiný kraj… I o tom se povídalo v Ušáku číslo 144.

Pořad Ušák vychází na Seznam Zprávách v premiéře každé úterý v 10:00.

Reklama

Související témata:
Eliška Krupnová

Doporučované