Hlavní obsah

Krutá Elsa. Na kontě přírodní pohromy je už pět mrtvých

Foto: AP

Následky bouře Elsa.

Reklama

Silná bouře a vydatné deště, které od poloviny týdne sužují Pyrenejský poloostrov, si vyžádaly v Portugalsku a ve Španělsku už pět obětí na životech.

Článek

Bouře, kterou meteorologové pojmenovali Elsa, způsobila v obou zemích od středy výpadky elektrického proudu, rozvodnila řeky a poničila řadu budov. Stromy popadané na silnice přerušily mnohde dopravu.

V Portugalsku zemřel kvůli bouři ve čtvrtek řidič kamionu, na kterého u města Montijo nedaleko Lisabonu spadl strom. Druhý člověk zemřel ve zříceném domě u městečka Castro Daire na severu země.

Ve Španělsku si bouře vyžádala zatím tři mrtvé. Jeden člověk zemřel při sesuvu půdy v regionu Asturie na severu země, na druhého spadla zeď v parku v Santiagu de Compostela a třetí zemřel v provincii León, když ho i s traktorem smetla rozvodněná řeka.

Bouře Elsa by měla zeslábnout v sobotu ráno, záhy se ale na severu Španělska projeví další bouře nazvaná Fabien, kterou má provázet vichr o rychlosti až 140 kilometrů v hodině a až devítimetrové vlny.

V pondělí by se mělo počasí na Pyrenejském poloostrově uklidnit a na Štědrý den a o dalších vánočních svátcích se očekává stabilní počasí s neobvykle vysokými teplotami pro toto období. V oblasti u Alicante na jihovýchodním pobřeží předpovídají meteorologové začátkem týdne až 24 stupňů.

Reklama

Doporučované