Hlavní obsah

Krutý způsob lovu zpěvných ptáků dostal stopku. Ovšem jenom dočasnou

Foto: Profimedia.cz

Lov ptáků lepidlem.

Reklama

K rozhodnutí zakázat na letošní rok lov ptáků lepidlem přikročil prezident Emmanuel Macron po schůzce se šéfem lovecké federace Willym Schraenem a ministryní pro ekologický přechod Barbarou Pompiliovou.

Článek

Přizpůsobení se evropskému právu a také dobrá zpráva pro biodiverzitu. Tak mluví o zákazu lovu zpěvných ptáků lepidlem ministryně Barbara Pompiliová. Zákaz kontroverzního způsobu lovu, který Francie praktikuje jako poslední země Evropské unie, považují ochránci přírody za velký úspěch. Zároveň ale nechápou, proč ho prezident Macron omezil pouze na tuto sezonu.

Lovci tvoří ve Francii silnou lobby, lov zpěvných ptáků lepidlem se ale týká jen asi 5500 lovců v pěti departementech na jihovýchodě země. Departementy navíc stanovily kvóty, kolik ptáků je takto možné ulovit - například v oblasti Bouches-du-Rhône je to 15 tisíc kusů ročně.

Lov lepidlem spočívá v tom, že lovci připevňují k větvím klacíky poleptané lepidlem. Zpěvní ptáci, nejčastěji kosi či drozdi, na ně usednou, přilepí se a už neodletí. Lovci je pak zavřou do klecí a používají jako návnadu pro větší druhy ptáků, které pak střílejí.

Zatímco v minulosti se tento lov praktikoval pomocí lepidel z přírodních surovin, dnes se ve Francii používají převážně lepidla syntetická. Většina chycených ptáků posléze umírá, navzdory tvrzení šéfa Národní lovecké federace Willyho Schraena. Lov lepidlem považují ochránci ptáků za krutý.

Evropská unie tento způsob lovu zakázala už v roce 1979, před šesti lety pak Evropský soudní dvůr potrestal Španělsko, které ho stále v okolí města Valencie tolerovalo. Letos v červenci pak Evropská komise vzkázala Francii, aby lov do tří měsíců zakázala. Prezident Macron se ve čtvrtek žádosti Bruselu podřídil.

Zatímco ochránci ptáků oslavují, lovci mluví o „podvodné kampani vedené neziskovými organizacemi“. Schraen v rádiu RMC argumentoval tvrzením, že lov lepidlem se netýká žádných ohrožených druhů a že lovci pěvce po využití jako návnady pouštějí do volné přírody. Ekologové ale tvrdí pravý opak - drtivá většina uchycených ptáků podle nich zahyne.

Fakt, že je zákaz pouze dočasný, považuje předseda Ligy na ochranu ptáků Allain Bougrain-Dubourg za „skandální a nepřijatelný“. Macron se podle něj podřídil Evropské unii, zároveň ale nechtěl příliš rozčílit lovce, a tak zvolil zákaz po etapách. Ochránce ptáků navíc upozorňuje na silnou loveckou lobby. „Zatímco její zástupce Macron přijal, mě ještě nikdy,“ postěžoval si.

Francouzský prezident často a rád mluví o boji s klimatickými změnami, kde se prezentuje jako světový vůdce prosazující nutné ekologické změny, praktická politika ale za touto rétorikou mnohdy pokulhává. Tolerovaný lov pěvců lepidlem je právě takovým příkladem. Stát zároveň opětně povolil lov hrdličky divoké, tedy druhu, který je v mnoha státech světa přísně chráněn.

Reklama

Doporučované