Hlavní obsah

KSČM chce znát předem jména Babišových ministrů

Předseda KSČM Vojtěch Filip komentuje podporu pro vládu hnutí ANO a KSČM.Video: Pavlína kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Předseda KSČM by se měl s Andrejem Babišem znovu potkat tento týden, minulý čtvrtek mu předal návrh podmínek pro toleranci vlády.

Článek

Designovaný premiér Andrej Babiš by se měl tento týden sejít s šéfem KSČM Vojtěchem Filipem, aby vyjednal podporu komunistů pro chystanou koaliční vládu se sociálními demokraty.

„Návrh (dohody o toleranci – pozn. red.) jsem předal vedení hnutí ANO minulý čtvrtek, čekáme na připomínky,“ řekl Filip Seznamu s tím, že dokument má zhruba stránku a půl.

KSČM by za určitých podmínek byla ochotná tolerovat i jednobarevnou menšinovou vládu hnutí ANO, řekl Filip. Podle šéfa KSČM do koalice s ANO ale ČSSD s největší pravděpodobností vstoupí. Filip řekl, že podle jeho informací se vnitrostranické referendum kloní ke vstupu do koalice. „Informace jsem získal od pana předsedy (ČSSD) Jana Hamáčka a ten říká, že to je 60 ku 40 ve prospěch dohody (s ANO),“ řekl dnes novinářům v Českých Budějovicích Filip.

Předseda KSČM by se měl s Babišem znovu potkat tento týden. Na schůzce se prý domluvili při nedělní pietní akci u památníku v Lidicích.

Filip řekl, že bude chtít po Babišovi slyšet jména nominantů za hnutí ANO na posty ministrů. Babiš zatím dotazy na své nominace odmítá, i jeho dosavadní ministři ještě minulý týden tvrdili, že s nimi o dalším angažmá zatím nemluvil.

„Neznáme návrhy hnutí ANO, známe návrhy sociální demokracie,“ řekl Filip Seznamu s tím, že tak jako prezident není KSČM spokojena s nominací europoslance Miroslava Pocheho na post ministra zahraničí. „Takže není žádný důvod, aby ho tam sociální demokracie tlačila,“ uvedl Filip a dodal, že podpora vládě hnutí ANO a ČSSD od komunistů není ještě jistá.

O tom, zda a jakým způsobem KSČM podpoří vládu, nebo nikoliv, by mělo širší vedení komunistů jednat na konci června.

Reklama

Doporučované