Hlavní obsah

Který mobil je nejbezpečnější a jaké heslo málokdo prolomí? Radí expert, u něhož nakupují policie z celého světa

Magazín Byznys Lab s ředitelem firmy Compelson Dušanem Kožušníkem.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Dušan Kožušník je expertem na mobilní telefony a jejich bezpečnost. Původně programátor, který se svým týmem ve firmě Compelson vytvořil software, který umí prolomit většinu mobilních telefonů na světě a získat z něj ztracená data, soubory, fotografie nebo důkazy. Jak pro soukromé zákazníky, tak pro policie a další bezpečnostní instituce.

Článek

Nejlepší heslo je co nejdelší a nejbezpečnější je ochrana s biometrickými prvky, shrnuje základní rady muž, který sám používá hned dva mobily a většinu starých přístrojů si archivuje. „Chci být v kontaktu s oběma platformami, s iPhonem i Androidem, jsou to dva velké světy mobilních telefonů,” vysvětlil ve studiu Dušan Kožušník.

Od 90. let se zabýval bezpečností mobilů. Dnes patří jeho firma ke světové špičce v oboru forenzní analýzy mobilních telefonů a on sám přednáší na bezpečnostních konferencích a diplomatických setkáních.

V mobilních telefonech mají dnes lidé uloženo všechno, mobilní telefon je nástroj, kterým vstupujeme do digitálního světa, ve kterém strávíme mnoho hodin. Je těžké v dnešní době nějaké informace mobilu nesvěřit, popsal. „Máme v něm hesla ke všem možným účtům, kreditní karty, soukromé fotografie, spíš je důležité telefon dobře zabezpečit, mít co nejdelší heslo a Face ID nebo gesto.”

Software Compelsonu kupují jak soukromí zákazníci, třeba pro převod dat mezi telefony, ale existuje i speciální vyšetřovací verze určená pro soukromé vyšetřovatele, policie nebo bezpečnostní služby. Celkový počet prodaných licencí? Přes osm milionů uživatelů, doplnil Dušan Kožušník.

Software českých vývojářů dokáže z přístroje dostat ven i smazaná data, lidé je využívají i při soudních nebo obchodních sporech. Roli hraje taky mezinárodní terorismus a obava z něj. Momentálně tráví Dušan Kožušník hodně času v Latinské Americe, na poslední cestě prezentoval český software zástupcům tamních bezpečnostních složek.

Celý rozhovor s ředitelem firmy Compelson Dušanem Kožušníkem najdete v úvodním videu. Magazín Byznys vysílá TV Seznam každý všední den ve 14 hodin, v reprízách pak v 18:00 a ve 22:30.

Reklama

Doporučované