Hlavní obsah

Kubera: Zemanovi je jedno, jestli bude prezidentem týden. Chce být zvolen

Kubera o rozhodnutí nekandidovat na prezidenta: Dosáhl bych maximálně na 12 procent hlasů.Video: Klára Galová

 

Reklama

Místopředseda Senátu Jaroslav Kubera nebude figurovat na kandidátce do lednových prezidentských voleb. Volby podle něj vyhraje stávající prezident Miloš Zeman.

Článek

Místopředseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) ve středu potvrdil, že v nadcházejících volbách nebude kandidovat na prezidenta republiky. Zdůvodnil to mimo jiné absencí podpory své rodiny, nechutí vést negativní kampaň a také tím, že podle jeho názoru funkci hlavy státu obhájí současný prezident Miloš Zeman díky hlasům voličů ANO, které bezkonkurenčně vyhrálo sněmovní volby.

Kubera je přesvědčený o tom, že by v prezidentských volbách získal deset až dvanáct procent hlasů. Ve vyjádření pro Seznam Zprávy se omluvil všem podporovatelům, kteří se snažili jeho rozhodnutí nekandidovat zvrátit. „To je hezké, ale ten počet je stále nedostačující,“ uvedl Kubera.

Místopředseda Senátu se také vyjádřil ke druhé kandidatuře Miloše Zemana, kterého označil jako politika s velkým P. „Jemu je jedno, jestli bude prezidentem ještě týden poté, ale on chce být zvolen,“ myslí si Kubera.

Volební strategie Zemana bude podle Kubery úspěšná ze dvou důvodů. Prezident totiž svolal schůzi Poslanecké sněmovny na pondělí 20. listopadu, tedy na termín po 7. listopadu, který je posledním dnem pro oznámení prezidentské kandidatury. „Poté už ho nikdo nemůže ohrozit, dokonce ani Andrej Babiš, kdyby si vzpomněl,“ míní Kubera. Šéf ANO Andrej Babiš v úterý řekl, že žádného z kandidátů jeho hnutí nepodpoří.

Druhým faktorem, který podle Kubery ovlivní výsledek voleb, je, že Zemanův elektorát je velmi podobný elektorátu Babiše.

Kubera už v červenci oznámil, že má dostatek senátorských podpisů pro svou prezidentskou kandidaturu. Musí jich být nejméně deset. Zároveň však konstatoval, že se teprve rozhodne, zda do voleb půjde. Podmiňoval to rovněž souhlasem ODS.

Prezidentští kandidáti pozvolna končí se sběrem podpisů voličů pod svou kandidaturu. Volební tým bývalého šéfa Akademie věd Jiřího Drahoše dnes přijal poslední podpisové archy. Aktivitu k rozšíření počtu sesbíraných podpisů utlumil i štáb textaře a podnikatele Michala Horáčka. Lékař a aktivista Marek Hilšer bude podpisy shromažďovat do konce měsíce. Podpisy občanů sbírají i bývalý šéf automobilky Škoda Auto Vratislav Kulhánek či prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek, kterým ale kandidaturu zajistily poslanecké podpisy.

Reklama

Doporučované