Hlavní obsah

Kubiš, Gabčík a spol. mají nové pamětní desky. Na chodníku, kam jejich těla vynesli po boji v kryptě nacisté

Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Místa na chodníku u kostela sv. Cyrila a Metoděje, kde padlo v boji sedm příslušníků československých výsadků z Velké Británie, budou po 76 letech označena pamětními destičkami.

Článek

Místa na chodníku budou označena pamětními destičkami se jmény padlých, označením výsadku, v jehož rámci byli nasazeni, a datem narození a úmrtí.

Slavnostní odhalení pamětních destiček padlých hrdinů proběhne na rohu Václavské a Resslovy ulice v Praze.

Před téměř 76 lety, 18. června 1942, padlo v boji v kostele sv. Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici sedm příslušníků československých výsadků z Velké Británie: Jan Hrubý, Jaroslav Švarc, Josef Valčík, Josef Gabčík, Adolf Opálka, Jan Kubiš a Josef Bublík. Mezi padlými byli i dva vojáci, kteří provedli úspěšný atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Po boji byla z důvodu identifikace jejich těla na chrámových kobercích vynesena ven a položena na chodník ve Václavské ulici. Jako osmé bylo na místo přivezeno tělo osmnáctiletého Jana Milíče Zelenky, syna Jana Zelenky Hajského, spolupracovníka parašutistů ze sokolské odbojové skupiny Říjen, který po zásahu gestapa proti jeho rodině spáchal sebevraždu o den dříve.

Na základě pramenné rešerše historika Pavla Kmocha bylo podle fotografií gestapa z identifikace ve Václavské ulici a podle pitevních protokolů parašutistů určeno, na které konkrétní pozici leželo to které tělo.

Výroba a instalace desek se uskutečnily za finančního i organizačního přispění městské části Praha 2, firmy DAP, ale i díky nezištné podpoře několika desítek soukromých osob.

Reklama

Doporučované