Hlavní obsah

Generálmajor in memoriam. Kiska posmrtně povýšil Jozefa Gabčíka, hrdinu akce Anthropoid

Jozef Gabčík byl jedním z mužů, kteří provedli atentát na Reinharda Heydricha.Video: Háta Sassmannová

 

Reklama

75 let po své smrti získal Jozef Gabčík hodnost generálmajora. V roce 1942 se podílel na atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Článek

Jozef Gabčík byl třicetiletý voják československé armády v zahraničí, působil ve Francii a Velké Británii. Během operace Anthropoid se svými spolubojovníky provedl 27. května 1942 atentát, po kterém na následky otravy krve zemřel Reinhard Heydrich.

V sobotu uplyne od události 75 let. Slovenský prezident Andrej Kiska při té příležitosti dnes povýšil Gabčíka za zásluhy in memoriam do hodnosti generálmajora.

Gabčík byl rodák z Poluvsie u Rajeckých Teplic. Vyučil se kovářem a zámečníkem, do prezenční vojenské služby nastoupil 1. října 1932. Na území protektorátu Čechy a Morava byl vysazen v noci z 28. na 29. prosince 1941 společně s Janem Kubišem. V samotný den atentátu měl Gabčík Heydricha zabít střelbou ze samopalu. Ten se ale zasekl, a tak akci dokončil Kubiš připraveným granátem.

Video: Likvidace Heydricha byla hvězdná hodina našich moderních dějin, říká badatel Padevět.

Video: Renata Kalenská

Atentátníci se ukrývali v kryptě kostela sv. Cyrila a Metoděje v Praze. Na základě udání je zde 18. června 1942 nalezlo gestapo. Po vleklém boji nakonec Jozef Gabčík se svými spojenci spáchali sebevraždu. Kubiš později zemřel v nemocnici v Podolí.

První povýšení bylo Gabčíkovi in memoriam uděleno v roce 1942. Získal hodnost poručíka pěchoty. Postupně byl v roce 1945 povýšen in memoriam na hodnost kapitána pěchoty. V roce 2002 pak byl in memoriam opět povýšen, a to do hodnosti plukovníka.

Reklama

Doporučované