Hlavní obsah

Fotky: Největší stávka britských horníků dopadla nejhůř, jak mohla

Foto: Michael Kerstgens

Stávka britských horníků 1984–1985.

Reklama

Největší stávka Spojeného království, v níž otevřeně bojovaly tisíce horníků s vládou Margaret Thatcherové, ožívá po 40 letech na stránkách nové knihy Michaela Kerstgense a znovu otevírá dosud nezhojené jizvy britské historie.

Článek

V březnu 1984 britští horníci vyhlásili stávku. Protesty spustilo rozhodnutí nekompromisní vlády Margaret Thatcherové, která se rozhodla v rámci oddlužování Británie zavírat šachty. Součástí strategie vlády, která byla na konflikt dobře připravená, bylo postavit se do té doby silným hornickým odborům. A to přispělo k rekordní délce stávky.

Zavírání šachet zasáhlo celé havířské komunity. Děti musely chodit v zimě krást uhlí na haldy, aby si rodiny mohly zatopit. Ženy stávkujících organizovaly finanční sbírky, benefiční koncerty, mítinky a staraly se o chod měst. Pro mnohé to bylo vůbec poprvé, co opustily svá místa u ploten a začaly se veřejně a politicky angažovat.

Michael Kerstgens (1960)

Během tohoto období 24letý Michael Kerstgens studoval fotografii v Německu, ale díky vazbám na Jižní Wales, kde se narodil a strávil dětství (jeho otec zde pracoval pro strojírenskou společnost v těžebním průmyslu) se rozhodl místo navštívit, jakmile se o probíhající stávce dozvěděl, a zahájil zde svůj vůbec první velký fotografický projekt. Díky přátelům z dřívějších let se často dostal do míst, která byla tisku zapovězena, a když se později přestěhoval do Yorkshiru, žil s rodinou stávkujícího horníka, jehož manželka Marsha Marshall byla jednou z předních osobností politického hnutí podporujícího horníky a jejich rodiny ve stávce v letech 1984–1985 – Woman Against Pit Closures (WAPC).

Díky tomu jeho snímky nabízí silný vhled do zákulisí stávky, která se stala jednou z  nejdůležitějších událostí poválečné historie Spojeného království.

+16

Vrcholem střetu státu a stávkujících horníků byla bitva v Orgreave, kde se proti sobě postavilo na šest tisíc stávkujících a osm tisíc policistů.

Stávka trvala zhruba rok, během kterého bylo zatčeno přes 11 tisíc horníků. Havířské komunity byly odstřihnuty od peněz a doslova vyhladověny. Důsledkem této porážky bylo mimo jiné, že kdysi vlivné odbory přišly o svou moc, která se přesunula do rukou politiků.

Stávka nakonec naprosto selhala, odbory nedosáhly prakticky ničeho. Uzavřeno bylo 25 dolů ihned, další (celkem 97) následovaly postupně do roku 1992. Kroky tehdejší vlády také způsobily, že nezaměstnanost se za jediný rok 1984 zvedla z jednoho na tři miliony.

Během protestů a střetů přišlo o život šest stávkujících, tři děti zemřely během výprav na haldy a za oběti tehdejších událostí jsou považováni také taxikář a dva „stávkokazi“, kteří zemřeli, když na jejich auto dopadl kus betonu svržený odboráři z mostu.

Kniha: Michael Kerstgens - The Enemy Within: The Miners's Strike 1984/1985

Vydal: Dewi Lewis Publishing

Počet stran: 152 stran

Reklama

Doporučované