Hlavní obsah

Kolik Oscarů letos získá Netflix? Filmové tipy na svátky

Irena Hejdová
Scenáristka, publicistka
Foto: Profimedia.cz

Soška Oscara je symbolem úspěchu ve filmové branži. Na snímku ji svírá v ruce dánský režisér Thomas Vinternerg odměněný za film Chlast.

Reklama

Náročnější diváky by o Vánocích mohla uspokojit nabídka online platforem.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Na rozdíl od distribučních filmů jsou snímky uváděné online platformami často odvážnější v hledání nových cest. A čím dál častěji pokukují i po Oscarech.

V první svátek vánoční by nezkušený divák očekával záplavu televizních hitů, která ho přiková k obrazovce poté, co už má své vánoční povinnosti splněny a může se už jen nezřízeně ládovat cukrovím. Při pohledu do programu ale vlastně neví, zda se ocitl v roce 2021, či v některém z roků předešlých. Chcete-li po stoprvé v českých televizích vidět Pyšnou princeznu, Anděla Páně či Vesničko, má středisková, máte možnost. Chcete-li se pobavit u filmů Zvíře, Někdo to rád horké a Velký blondýn s černou botou, usaďte se večer u ČT2 a dál už nečtěte.

České i mezinárodní online videotéky ovšem i v době Vánoc nabízejí filmové novinky, na které konzervativní a stále stejný program českých televizí může jen zírat s otevřenou pusou. Hollywoodská studia jsou v posledních letech čím dál opatrnější v tom, co svým divákům nabídnou. Někdejší pestrost témat, žánrů či výrazových prostředků dnes nabízejí právě online platformy.

Zvláště předplatitelské služby jako Netflix či HBO umožnují dát tvůrcům v uměleckém vyjádření svobodu, která by třeba diváky v kinech mohla odradit. Nemluvě o tom, že do svých služeb dokážou přitáhnout zvučná tvůrčí i herecká jména, na která diváci slyší. Není proto divu, že mnohé filmové ceny tradičním distribučním filmům vyfouknou právě online platformy. A nemluvíme jen o Zlatých globech a cenách Emmy, kde se s účastí televizních projektů jaksi počítá.

Filmy z online platforem čím dál častěji pronikají i do oscarových nominací – a lze předpokládat, že v těch nejnovějších se jich také pár objeví. Na posledních Oscarech ostatně Netflix ukořistil hned sedm sošek, z toho po dvou pro hudební drama Ma Rainey – matka blues a pro životopisné drama z prostředí Hollywoodu Mank od Davida Finchera. Netflix byl také na posledních Oscarech distributorem s vůbec nejvyšším počtem nominací, bylo jich 36. V roce 2019 získal Netflix tři Oscary s nádherným černobílým snímkem Roma od Alfonsa Cuarona, loni si mimo jiné sošku odnesla Laura Dernová za Manželskou historii.

Největší šance zabodovat na Oscarech za tento rok má podle mnohých Jane Campionová s dramatem Síla psa. Ten se v premiéře představil letos na festivalu v Benátkách, odkud si režisérka slavného Piana odvezla stříbrného lva za nejlepší režii. Na Netflixu je k vidění od listopadu.

Soustředěné rodinné drama dvou bratrů se odehrává v roce 1925 kdesi v Montaně. Benedict Cumberbatch ve filmu famózně ztvárnil despotického majitele ranče Phila, kterému se jeho dosavadní život začne rozpadat pod rukama, když si jeho bratr na farmu přivede manželku Rose s dospívajícím synem Peterem. Pozvolně vyprávěný snímek je postavený na dobrých hereckých výkonech a drobných hnutích mysli postav, zvláště pak nevyzpytatelně temné postavy Phila. Mnohé kroky postav se vysvětlí až zpětně a pro diváka je Síla psa až detektivním zážitkem, když si v závěru skládá dohromady, co se to před jeho očima vlastně odehrálo. Ač bývá Síla psa označována jako western, s westernem má společné jen zasazení do nehostinné krajiny amerického Středozápadu, na ranč, kde sice žijí drsní muži, ale řada z nich je oproti klasickým westernovým hrdinům zmítána svými vášněmi, a místo ostře ohraničených sil dobra a zla tu vítězí spíš nejednoznačnost a ambivalentnost postav.

Dalším potenciálním oscarovým sběratelem je hvězdně obsazená satirická sci-fi komedie K zemi hleď!, kterou Netflix odpremiéroval přímo na Štědrý den. Dva astronomové v podání Leonarda diCapria a Jennifer Lawrence v ní vyrážejí na obří mediální turné, aby varovali lidstvo před blížící se smrtící kometou. Hvězdné obsazení zahrnuje ještě několik zvučných jmen včetně Meryl Streepové v roli americké prezidentky. Satirické vyjádření k otázkám změny klimatu si politicky nepříliš korektně utahuje ze současné mediální kultury, kdy se k důležitým otázkám často místo vědců vyjadřují spíš nejrůznější influenceři a celebrity či bulvární televizní stanice a lid jim nadšeně naslouchá – nezní vám to povědomě?

Do oscarových nominací asi neproniknou seriály, ty mají šanci na jiných filmových cenách. Letos se z nabídky nejvíc mluvilo hned o několika z nich: na HBO bodovala krimisérie Mare z Easttownu s Kate Winsletovou či komediální seriál z plážového letoviska Bílý lotus. Na Netflixu stálo za to krimi Lupin, série Služka s Andie MacDowellovou a její dcerou Margaret Qualleyovou v roli samoživitelky Alex, která se snaží vymanit ze své chudoby a senzací roku se stala brutální jihokorejská Hra na oliheň. Na HBO hodně pozornosti získal také remake klasické minisérie Ingmara Bergmana Scény z manželského života s Jessicou Chastainovou a Chrisem Isaacem a dokumentární série Allen vs. Farrow vracející se k nechvalně proslulému případu obvinění ze sexuálního zneužívání. Za dokumentární mistrovský kousek roku je označována i beatlesovská minisérie Petera Jacksona Get Back, uváděná na Disney+.

Krom Netflixu, HBO a YouTube v Česku máme i ryze české online videotéky, které sice asi neproniknou do oscarových nominací, ale také uvádějí filmy opatřené i českými titulky a řada z nich má na kontě přinejmenším nominace. Většina českých online platforem vznikla v rámci filmových distribucí, které touto cestou hledají nové cesty, jak své filmy dostat k divákovi. Což je užitečné zvláště nyní, kdy se do kin diváci příliš nehrnou. Aerovod patří Aerofilms, Edisonline společnosti Film Europe, nově je na světě také AČFK online, tedy videotéka Asociace českých filmových klubů. Řada nových nejen českých filmů je k vidění i na platformě dafilms.

Reklama

Doporučované