Hlavní obsah

Léto podle Jana P. Muchowa: rap, architektura a chůze

Foto: Jakub Velička, Seznam Zprávy

Jan P. Muchow: „Tak já už jdu.“

Reklama

Máte volno, ale nevíte, co dělat – nejhorší možná kombinace. Producent a skladatel Jan P. Muchow doporučuje zabít nudu dobrou hudbou, šestikilovými knihami o české poválečné architektuře a také chozením na procházky.

Článek

V dalším díle letní minisérie kulturních tipů najdete i mladého hudebního talenta nebo dokument o nejznámnějším raperském uskupení v zemi.

Film: PSH Nekonečný příběh

Na karlovarském festivalu jsem měl možnost vidět předpremiéru tohoto dokumentu, který má distribuční premiéru v září. A je to skvělý film! Peneři strýčka Homeboye nejsou jen legendy českého rapu, ale i skupina tří silných osobností. Orion, Vladimír 518 i Mike Trafik jsou v dokumentu naprosto upřímní a režisér Štěpán Vodrážka příběh jejich dvacetileté kariéry nápaditě a zábavně vypráví.

Kniha: Vladimír 518 – Architektura 58–89

Co se týče literatury, nejvíc jsem se poslední dobou věnoval kompletaci své sbírky knih vydaných v exilovém vydavatelství manželů Škvoreckých ’68 Publishers.

Ale když jsem tu psal o filmu PSH, tak bych rád doporučil i skvělou dvoudílnou knihu o české předrevoluční architektuře, kterou dal dohromady Vladimír 518. Až si domů ponesete obě knihy, které dohromady váží skoro šest kilo, tak mě za toto doporučení mít rádi nebudete. Ale až si knihy otevřete, tak ano.

Hudba: SOHN – Trust a Lazer Viking – Yr Body

Těším se na novou desku Trust Angličana Christopera M. Taylora vystupujícího pod pseudonymem SOHN, která vyjde v září. Zatím představil dva singly. A hlavně ten první Figureskating, Neusiedlersee mě mile překvapil. Jeho dvě předchozí desky byly převážně elektronické, ale teď je jeho hudba eklektičtější, plná akustických nástrojů a náladou mi připomněla mé oblíbené Talk Talk.

No a Yr Body? To je übercool singl Jakuba Kaifosze aka Lazer Vikinga. Mám Kubu moc rád a baví mě sledovat jeho hudební vývoj. Wild Tides byli skvělá kapela, pak si Kuba založil sólový Lazer Viking a je to zase super. Kuba byl kytarový geek, zná snad každý model kytary a aparátu na světě, ale najednou ho kytarový zvuk začal nudit a pořídil si synťáky. A jde mu to s nimi zase výborně, jen se přesvědčte.

Koncert: Lazer Viking + badfocus

A jestli se vám Kubův singl Yr Body bude líbit jako mně, určitě se potkáme 24. srpna v Kasárnách Karlín. Spolu s Lazer Viking tam bude hrát i Prokop Korb alias badfocus. Prokop je pro mě osobně největší hudební talent nastupující mladé generace. Ve dvaceti letech skvěle skládá, nápaditě produkuje či remixuje jiné interprety a navíc má tvář filmové hvězdy.

Projekt na léto: Chůze, běh chudých

Vloni v létě jsem měl hodně práce, takže jsem skoro celé prázdniny strávil v pražských hudebních studiích. Nejvíce času v mém, které mám cca 15 minut svižnější chůze od bydliště. A když nespěcháte, protože nevezete nejdřív děti do školy a skoro celá Praha je někde na prázdninách, takže vás nikdo neuhání na nějaké schůzky, máte najednou čas si ten pěší přesun plně užít. Naučil jsem se od té doby chůzi užívat.

Koukám kolem sebe, fotím si zajímavé objekty, stíny na chodníku nebo třeba plyšového medvídka uvízlého na stěně domu za rourou od okapu na úrovni čtvrtého patra. Jak se tam mohl dostat? Trasu si měním každý den. Nazval jsem si to „Chůze, běh chudých“. Ani nevím proč. Ale když pořád někam spěcháte nebo jen běháte pro kondici, tyhle detaily nemáte šanci zachytit.

Tak já už jdu.

Reklama

Související témata:

Doporučované