Hlavní obsah

Nový Polda potěší nostalgické hráče, nové ale nepřiláká

Michael Durčák
historik, novinář
Foto: Zima Software, Seznam Zprávy

I přes všechny své limity a zastaralost je Polda 7 dobrá hra. Je to zábava, která vás vrátí zpět časem.

Reklama

Série ikonických adventur Polda platí za jednu z nejznámějších českých videoher. Po osmi letech jsme se dočkali nového, v pořadí sedmého, dílu. Posunula se ale série někam a dokáže vlastně dnešním hráčům něco nabídnout?

Článek

První díl Poldy s podtitulem „S poctivostí nejdřív pojdeš“ vyšel už v roce 1998 a na jeho vývoji pracovali autoři legendárních Bulánků. I na jejich remaku se aktuálně pracuje, ale jako první měl hráčský hlad po nostalgii ukojit právě Polda 7. Vývojáři hry ze studia Zima Software ohlásili nový díl série před dvěma lety, v crowdfundingové kampani se jim podařilo vybrat přes milion a půl korun.

V polovině dubna pak spatřila světlo světa hotová hra a dala možnost všem fandům série zažít další potrhlé dobrodružství elitního detektiva Pankráce. Příběh se tentokrát točí kolem ufa, které přistálo na ploše stadionu ve Wembley, všem fanouškům Aštara Šerana sebralo šaty a z ničeho nic zmizelo.

A protože Pankrácovi tato událost znemožnila v televizi sledovat Rambouska a navíc si vylil pivo (plus mu byl nabídnut tučný honorář), rozlousknutí celé záhady bere na sebe. K ruce mu má být hlavně módní bloggerka Monica Black – a kromě Londýna zavítá třeba i na moravský Celebritycon.

V případě poslední zmiňované lokace je pak trochu škoda, že ji (byť marketingově šikovně) tvůrci propálili už při startu crowdfundingové kampaně, neboť se k ní váže povedený zvrat v příběhu.

Kultovní herní guláš

Kdo nikdy žádnou hru ze série Polda nehrál, výše přečtené řádky se mu budou zdát jako naprostý guláš, ale věřte mi, že to funguje. Vývojáři už od svých prvopočátků sází na humor důvěrně známý českým hráčům a silné charaktery, takže zatímco v minulosti vám v rámci vašeho dobrodružství pomáhal třeba Jaromír Jágr či imitace Miloše Zemana, v nejnovějším díle zase uvidíte v jedné z lokací parodii na bývalého premiéra Andreje Babiše s čapím hnízdem na hlavě.

Pro hráče z ciziny jsou navíc některé vtipy narážející na bůček, zvracející hloupé modelky nebo kvanta alkoholu nepochopitelné, ale vy se jim zasmějete, i když slyšíte jejich variace už po tisící. Stejně tak jako parodie na české herce nebo politiky. Jinými slovy, pokud bychom Poldu chtěli definovat, je to jedinečný český mix popkultury, lokálního humoru a parodie na detektivky, který funguje jen v zažitém prostředí, na něž jsou hráči už roky zvyklí.

V tomto díle hlavní postavu detektiva Pankráce opět dabuje Luděk Sobota, najdete tu i šest desítek vedlejších postav včetně vtipně ztvárněné a Tomášem Matonohou povedeně nadabované parodie na amerického prezidenta Donalda Trumpa, Paris Hilton, Toma Cruise, Quentina Tarantina a dalších.

Z příběhu se mi více prozrazovat nechce, ale věřte, že jeho ztřeštěná povaha bude jednou z mála věcí, která vás budou nutit hrát dál. A byla by vlastně ostuda, pokud by Zima Software nedokázalo ani po tolika letech dát dohromady povedenou parodii na detektivky. Druhou povedenou věcí je dabing. Autoři si s ním skutečně vyhráli, takže například videoherní předlohu Čestmíra Mázla dabuje Petr Rychlý (společně s perfektním severokorejským špionem), Rambouska Pavel Rímský, Andreje Babiše Petr Jablonský a samotný Luděk Sobota pak v roli Pankráce exceluje.

Foto: Zima Software, Seznam Zprávy

Z legendární hry Polda 2.

Hra je prošpikována prvoplánovým humorem, mixem češtiny a angličtiny, který vytváří různé lingvistické vtípky a skutečně se mi při hraní opakovaně stalo, že jsem se rozesmál na celé kolo. Jako třeba v situaci, kdy produkční na módní přehlídce Pankrácovi vysvětlí, že jeho šéfová shání exotické modely a on je jako exot první kategorie pro takovou roli naprosto ideální.

Jenže v záplavě humoru a bizarního příběhu začnete v rámci hraní hodně rychle vidět také vady na kráse. Neberte mě špatně, Polda 7 je parádní retro. Jakmile jsem ho zapnul, vrátil jsem se do dětství, kdy jsme druhý a třetí díl s kamarády ze školy hráli hromadně na počítači a snažili se Pankrácovi pomoci s vyřešením zapeklitého případu.

Pravdou však je, že videoherní svět a adventury se v posledních letech hodně posunuly. Ono kombinování všeho se vším a zoufalá snaha zjistit, jestli vám něco neuniklo je zpátky a já jsem si vzpomněl na frustraci, kterou jsem u podobných adventur prožíval před deseti lety. Dnes to je ale něco, co možná ne mě jako fanouška série, ale nové hráče dokáže od hry dokonale odradit.

Tituly jako v březnu nově vydaný díl série Syberia s podtitulem The World Before nebo videoherní série detektivních adventur Sherlock Holmes od ukrajinského studia Frogwares nám ukázaly, jak mají moderní adventury vypadat a jak se mají hrát.

V tomto ohledu bohužel Zima Software ujel vlak. Grafický kabátek působí všelijak, jen ne jako něco z roku 2022, minihry primitivně atd. Některé animace budou pro zkoumavé oko působit zvláštně a občas postavám vypadne při přeskakování dialogu linka z dabingu, takže otevírají pusu pár vteřin jako ryby.

Stejně tak hádanky jsou někdy frustrující a nelogické, ale když na celé řešení přijdete, dojde vám, že je to vlastně zábava. Například Pankrácovy trenýrky vám tak poslouží jako basa pro zahrání hudby modelkám, ale i jako prak na vystřelení kočky do okna otravné babky.

Jenže pro nové hráče tohle bude prostě málo. Košilatý Pankrácův humor mladší generaci dost možná nedokáže oslovit, adventury jako žánr už jsou spíše na okraji popularity a hratelnost bude pro nováčky série frustrující, pomalá a nudná.

Vývojáři ze Zima Software díky tomu moc dobře vědí, že jejich ekonomický strop je nízký. Navíc hru několik dní po vydání trápili piráti. Slušnější hráči však samozřejmě rádi zaplatí za výlet zpátky do svého mládí třicet eur na Steamu.

I přes všechny své limity a zastaralost je Polda 7 dobrá hra. Pokud se toužíte s Luďkem Sobotou v roli Pankráce ještě jednou vydat po stopách bizarní záhady, tak s koupí a zahráním Poldy 7 neváhejte. Je to dobrá zábava na dvě až tři odpoledne, která vás vrátí zpět časem.

Upřímně se těším a budu doufat, že tvůrci zvládnou v dohledné době udělat slibovaný remake druhého dílu z přelomu tisíciletí, který by si to zasloužil, neboť společně se čtyřkou patří k nejlepším hrám série.

Hráči mají obě zmíněné hry navíc dodnes v oblibě, avšak bohužel se především na jejich grafickém zpracování výrazně podepsal zub času. Zachování těchto ikonických adventur pro další generace je směr, kterým by se měli vývojáři vydat. Servírovat nám další nové díly už smysl tak trochu postrádá.

Reklama

Související témata:

Doporučované