Hlavní obsah

Telefony, plovárny a emancipace. Výstava ukazuje první republiku v obrazech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Přes 300 děl popisuje prostý i moderní život poháněný rozvojem technologií a možnostmi cestování, komunikace a zábavy mezi lety 1918 a 1945. Nový pohled na Československo ukazuje výstava Nové realismy.

Reklama

Článek

Výstava v Galerii hlavního města Prahy chce v 15 tematických místnostech ukázat prvorepublikový život v Československu, jako třeba scény z kaváren, radost, ženskou emancipaci či národnostní menšiny, ale i odvrácenou stranu života ve městě i na venkově, chudobu a nezaměstnanost.

Moderní realistická díla meziválečného období reagují na společenský úspěch nově se etablující střední třídy a zároveň si všímají sociálních problémů ekonomicky rozdělené společnosti. Odráží proměny běžného života poháněné rozvojem technologií a možnostmi cestování, komunikace a zábavy. Zajímají se o město, současně se snaží o reflexi každodenní reality i na venkově a v příhraničních či horských regionech.

+11

Podle kurátorů výstava představuje odlišnou interpretaci moderního meziválečného umění, než je obvyklé, a klade důraz na realistická díla, která se v době vzniku snažila reagovat na aktuální dění.

Výstava: Nové realismy

Kde: GHMP (Galerie hlavního města Prahy, Městská knihovna, 2. patro, Mariánské náměstí)

Kurátorský tým: Anna Habánová, Ivo Habán, Helena Musilová

K vidění od 27. 3. do 25. 8. 2024.

Reklama

Doporučované