Hlavní obsah

Tipy na knihy k vodě: Romance z vrcholků hor a horor z Islandu

Foto: Jakub Velička, Seznam Zprávy

Z nabídky knižních tipů si tentokrát vybere milovník hor i hororu.

Reklama

V dalším vydání knižních tipů na léto doporučujeme krvák z Islandu, který si oblíbí i vaše dospívající dcera. A také romány o vědeckých objevech i o posledních měsících života básnířky Sylvie Plathové.

Článek

Knihy k vodě? Pro někoho oddych, pro jiného příležitost přečíst si konečně něco náročného. V dnešních tipech máme něco pro všechny:

Hildur Knútsdóttir – Krvavá zima (Práh, 2018, přeložila Martina Kašparová)

Bragi a Bergljót jsou zrovna s tátou na chatě na poloostrově Snæfellsnes, když se to stane. Rádio nefunguje, telefon také ne. Lidé ve vsi najednou hromadně zvracejí a kolabují. A pak, když se rodina vydává z úkrytu na průzkum, nachází po místních pouze krvavé stopy. Ano, Krvavá zima je žánrovka, horor ze zasněženého Islandu. Co jiného taky v létě číst? Tahle kniha má navíc velikou výhodu. Hildur Knútsdóttir píše knihy pro dospívající čtenáře, které ovšem zabaví i jejich rodiče. Přibalte Krvavou zimu dceři. Teenagerská melancholie a řešení vztahů uprostřed apokalyptické krize ji určitě budou bavit. Knútsdóttir má v sobě něco z citlivosti a pozorovacího talentu Petry Soukupové, jen s trochou krvavých stop v bílém sněhu.

Ondřej Škrabal – Cesta k billboardu (Listen, 2022)

Povídky jsou prý neoblíbený žánr. Texty Ondřeje Škrabala v člověku ale mohou zanechat myšlenkový štěp, něco, nad čím se přemýšlí dlouho po poslední větě povídky. V titulním textu Škrabalovy knihy se státní zástupce vydává k billboardu u dálnice, tedy na místo, kde by už dávno reklamní tabule stát neměly. Jak těžké je přiblížit se spravedlnosti? A pokroku? „Pokud si člověk počká, pokrok se nakonec dostaví sám od sebe,“ myslí si státní zástupce, který spravedlnost nachází v přírodních jevech. Na prozaickém debutu básníka Ondřeje Škrabala je mimo jiné sympatické, že je útlý, takže se vejde do každého batohu i na ten nejminimalističtější čundr. Ale díky drobnému písmu se vám jistě nestane, že budete mít dočteno ještě před návratem domů.

Benjamín Labatut – Strašlivá závrať (Paseka, 2022, přeložila Anna Štádlerová)

Co pociťuje člověk, který se ocitl na hranici možného? Který se dostal na pomyslný konec světa, protože dál už lidský rozum nedosahuje? Samozřejmě, že strašlivou závrať. Román Benjamína Labatuta (narozen v Nizozemsku, žije v Jižní Americe) vypráví příběhy zásadních vědeckých objevů, momenty závratě, které změnily celé lidstvo. Kniha, jež se v originále jmenuje When We Cease to Understand the World, sklidila po svém vydání skvělé ohlasy a byla nominována na cenu International Booker Prize. Ideální čtení pro někoho, kdo přes léto nepotřebuje jen odpočívat, ale má chuť vyrazit na výlet za hranice lidské fantazie.

Jedete na dlouhou dovolenou?

Olga Fečová – Den byl pro mě krátkej: Paměti hrdé Romky (Paseka, Kher, 2022)

Nakladatelství Kher funguje od roku 2012, ale do povědomí širší veřejnosti se dostalo zejména loni v listopadu, když vydalo Samet blues, povídkovou antologii o tom, jak sametovou revoluci prožívali Romové. Teď Kher vydává knihu rozhovorů se ženou, která „vyrůstala ve stalinské Praze a jako malá na Karlově mostě rozsvěcovala plynové lampy“, ale také při svých cestách na východní Slovensko znovuobjevovala kulturu svých předků, aby ji pak hrdě šířila dál. Co to znamená být Rom v Československu? Na tu otázku vám odpoví skoro každý (a dá se docela dobře odhadnout jak), ale málokdo se doopravdy zeptal Roma.

Paolo Cognetti – Vlčí štěstí (Odeon, 2022, přeložila Sára Flemrová)

Když vyšlo Cognettiho Osm hor, šlo o malý čtenářský zázrak. Výlet na vrcholy Alp chytl za srdce spousty lidí, v amplionech knihkupectví opakovaně znělo Italovo jméno a recenzenti vysvětlovali, že Cognettiho poetika je výjimečná. Strohý, jednoduchý jazyk, jako by knihy vznikaly v nadmořské výšce, kde nezbývá kyslík na komplikované věty. Teď vychází v nakladatelství Odeon román Vlčí štěstí. „Neúspěšný spisovatel Fausto opouští po rozchodu s dlouholetou partnerkou Milán a nachází útočiště v horské vesnici. Nečekaně získá místo kuchaře v malé restauraci oblíbené u horalů a vedené srdečnou Babette,“ píše se v anotaci knihy, která prý poutavě vypráví každodenní příběhy obyvatel vsi. Kniha, která křičí: utečte se mnou z ruchu velkoměsta.

Nevíte, kam na výlet?

Vyrazte za vysílačem v Liblicích. Bude z něj kulturní památka, nebo železo do sběru?

Elin Cullhedová – Euforie, román o Sylvii Plathové (Argo, 2022, přeložila Irena Kunovská)

Americká básnířka Sylvia Plathová se proslavila bohužel hlavně svou tragickou smrtí. Až v posledních letech se nakladatelství Argo daří její příběh odvyprávět celý. Před pár lety znovu v češtině vyšel Plathové román Pod skleněným zvonem, a ukázal, že autorčino psaní rozhodně není zatíženo depresí, naopak je plné humoru i naděje. I román Euforie švédské autorky Elin Cullhedové prý není temný, přestože vypráví o posledních měsících života Plathové. „Elin Cullhedová napsala veselý román,“ píše se v jedné recenzi ve švédském tisku. Dobrá kniha k pochopení, s čím bojovala jedna z nejdůležitějších amerických spisovatelek 20. století. A nepochybně i dobrá kniha k vodě.

Reklama

Související témata:

Doporučované