Hlavní obsah

Spisovatel, který přežil atentát. Rushdie se ukázal světu a píše novou knihu

Foto: Profimedia.cz

Salman Rushdie se v posledních dnech ukazuje na veřejnosti. Loni přežil teroristický útok na svou osobu.

Reklama

Britský spisovatel s indickými kořeny Salman Rushdie, který přežil loňský útok v New Yorku, se začal znovu objevovat na veřejnosti. Od princezny Anny převzal Řád společníků cti a promluvil o své chystané knize.

Článek

Při útoku Rushdie utrpěl bodná zranění krku a trupu a částečně přišel o zrak. Strávil šest týdnů v nemocnici.

Nyní se nositel prestižní Bookerovy ceny, kterou získal za román Děti půlnoci (Midnight’s Children, 1981), opět vrací na veřejnost. Před několika dny se objevil například na galavečeru Pen America v New Yorku. „Jsem rád, že jsem zpět. Taky jsem tu být nemusel,“ přivítal se spisovatel s dalšími hosty galavečera.

BBC informuje, že Rushdie se objevil také na literárním festivalu ve Washingtonu, kde promluvil o své chystané knize. „Nečtu už tak rychle jako dřív, ale (…) píšu něco, z čeho myslím bude poměrně krátká kniha o tom, co se stalo.“

V úterý pak z rukou princezny Anny v londýnském Windsoru přebral Řád společníků cti, ocenění, které získaly například i spisovatelky J. K. Rowlingová, Margaret Atwoodová a další.

Letos už také vyšel Rushdieho nejnovější román Victory City, který spisovatel dokončil krátce před útokem. Kritici ho zatím interpretují jako literární alegorii Spojených států, které v Rushdieho podání zažívají vzestup i strmý pád do despocie.

V roce 1989 byla na Rushdieho uvalena fatva íránským duchovním vůdcem Rúholláhem Chomejním. Důvodem byl spisovatelův román Satanské verše, který část muslimů považuje za urážku islámu.

Reklama

Doporučované