Hlavní obsah

Vztahovka ze zoo i krimi z Vysočiny. Na jaké novinky lákají české televize?

Irena Hejdová
Scenáristka, publicistka
Foto: Profimedia.cz

Kdo nabídne nejlepší seriál nového roku? Adeptem je i krimi Devadesátky z produkce České televize.

Reklama

aktualizováno •

Po svátečním archivním třeštění se české televize do ledna vrhly tradičně se záplavou zejména seriálových novinek. Které z nich stojí za to sledovat? A dokážou vůbec české seriály obstát před diváky zhýčkanými Netflixem?

Článek

Televizní primetime je kolbištěm, ke kterému se upíná hlavní pozornost televizních dramaturgů. Už dlouho tu ale nebyla k vidění taková záplava novinek jako právě teď. Řada z nich by v souboji s mezinárodními platformami obstála se ctí. Týká se to nejen v poslední době velmi silné nabídky České televize, ale i novinek z komerčních stanic. Co v seriálové tvorbě boduje? Nepřekvapivě hlavně krimi a vztahové seriály.

Vztahovky přes všechny více či méně dramatické peripetie v jednání postav cílí v Česku zejména na pohodu - u seriálů si hypotetický většinový divák chce hlavně odpočinout. Nesmí chybět řada populárních českých tváří, rutinní režie a téměř neustále přítomná hudební stopa, která spolehlivě umrtví divácký mozek na pouhé tupé zírání.

Špunti na cestě

Na veřejnoprávní obrazovce tak už odstartovali Špunti na cestě, pokračování někdejších vodáckých Špuntů na vodě tentokrát hrdiny sleduje na prázdninách. První dva díly o dvou bratrech, jejich bratranci a jejich rodinách napovídají směr, jakým se tento seriál vydává: nic zbytečně nekomplikovat, sázet zejména na lehkonohý humor vyplývající z mezigeneračních či manželských střetů a z neustálých nešikovností dětí i dospělých a situační komiku. Skutečné reality tu příliš není, hrdinové žijí ve vydesignovaných bytech, ať jde o právníka či automechanika, neustálé zmatky a drobné katastrofy po chvíli začnou být až otravné. Herci jsou ale dostatečně zkušení na to, aby i tak prostinký scénář divákům prodali s relativní noblesou, a zejména jejich zásluhou se tak pravděpodobně stanou Špunti na cestě další televizní stálicí pro infantilnější část publika včetně dětí.

ZOO

Vztahové seriály už vyčerpaly nepřeberné množství prostředí a i nemocniční seriály začínají působit poněkud otřele - že ale nový seriál zavede diváky do prostředí zoologické zahrady, to by asi nečekal nikdo. Seriál ZOO, který odstartoval ve čtvrtek, je vlajkovou lodí Primy pro nastupující sezonu. Navazuje na seriálový hit Slunečná, s nímž jej spojuje postava hlavní hrdinky v podání Evy Burešové, která se úskalí práce na rodinném statku rozhodla vystřídat za kydání hnoje v zoo a roli Týny za Viky, která se krom práce v zoo věnuje i tajné pěvecké kariéře. Sekundovat jí tu bude „dědička sklářského impéria“ Sid (nová česká seriálová hrdinka se občanským jménem jmenuje Sidonie Anna), která zoo dá přednost před studiem v USA. Slunečná byla vůbec nejsledovanějším pořadem Primy, loni na podzim ji sledovalo téměř 1,2 milionu diváků starších 15 let.

Odznak Vysočina

Zatímco české vztahové seriály nadále zůstávají v hájemství zatuchlé české pohodičky, domácí krimiseriály se poměrně progresivně vyvíjejí a leckdy se kvalitou blíží i těm zahraničním. Nova v tomto ohledu nabízí asi největší překvapení letošní nabídky. Ve čtvrtek, tedy přímo proti primácké ZOO a reprízám První republiky na ČT1, premiéroval nový krimiseriál Odznak Vysočina. Ten by směle obstál i v ambicióznějším programu ČT, zároveň ale nerezignuje na diváckost. Odehrává se v přesvědčivě vykresleném venkovském prostředí Vysočiny, natáčelo se zejména v Ledči nad Sázavou, která zastupuje seriálové městečko Veselá. Ústřední krimi tým pod vedením vyšetřovatelky Dany v prvním díle Zlobába řeší smrt neoblíbené sousedky, která je nalezena ve studni, ve druhém Den blbec smrt zdravotní sestřičky.

Ač tu jde o vyšetřování kriminálních případů, zejména charaktery postav jsou odstíněny tak, že jejich vzájemné špičkování je zábavné, i díky přirozeně vtipným dialogům. Obsazení neokoukaných herců napomáhá autentickému dojmu ze seriálu, ti známější tu hrají civilně a bez velkých gest, vyniká zásadová a leckdy až otravně důsledná novicka z Brna Kateřina (Simona Zmrzlá) či naopak protřelý mazák Karel (Michal Suchánek) a zábavně neurvalý Petr (Martin Hoffman).

Tým řeší zjevně lokální případy sousedských sporů a konfliktů, seriál je ale rozehraný tak dobře, že je i přesto napínavý a nepředvídatelný od začátku do konce. Typický pro něj je i důraz na morální jednání postav - což zvláště v Česku, kde občas bývají hranice morálky poněkud rozostřené, je dosti chvályhodný počin. Režiséry seriálu jsou třicátníci Pavel Soukup a Andy Fehu. První proslul díky internetovému seriálu #martyisdead, druhý jako originální tvůrce hororově zabarvených snímků včetně aktuálního netflix hitu Shoky & Morthy: Poslední velká akce.

Stíny v mlze

Česká televize začátkem ledna uvedla také kriminovinku, Stíny v mlze od Radima Špačka. Ta se odehrává na Ostravsku, vizuálně atraktivní prostředí a povedené úvodní titulky budí očekávání, příběh kolem dvojice ostravských vyšetřovatelů v podání Petry Špalkové a Jiřího Vyorálka ale tato očekávání prozatím nenaplňuje. Oproti Odznaku Vysočiny působí staticky a poněkud vlekle, především díky zdlouhavým promluvám mezi vyšetřovateli i nepříliš šťastně začleněným soukromým linkám. Předvídatelný scénář rutinně buduje charakter i zápletky, jeho peripetie leckdy vyznívají až směšně, například při výstavbě mladších postav. Po prvních dílech je celkový dojem spíš rozpačitý. Stíny v mlze mají 12 dílů, odvysílány byly zatím dva.

Devadesátky

V Česku jsou oblíbené i retro kriminálky, které aktuálně v programu zastupují třeba už poněkud obstarožní Četnické humoresky. A také jedna z nejzdařilejších lednových novinek, šestidílný veřejnoprávní seriál Devadesátky. Ten je asi posledním veřejnoprávním počinem ceněného producenta Michala Reitlera, který na podzim z ČT odešel řídit kreativu nováckého digitálního kanálu Voyo. V režii Petera Bebjaka tu přesvědčivě ožívá vizuálně nezaměnitelná éra 90. let, prostřednictvím pečlivé výpravy, ale i kostýmů, masek či dobových hitů.

S Odznakem Vysočina seriál spojuje zábavné vyprávění skrze vpád nováčka mezi protřelé policejní mazáky, které tady zastupuje sehraná dvojka Ondřej Sokol a Martin Finger. Oním nováčkem je pak vynikající Kryštof Bartoš v roli poručíka Kozáka - jeho předobrazem je pravděpodobně scenárista seriálu, někdejší kriminalista Josef Mareš, který při psaní zdařile vychází ze své mnohaleté policejní práce.

Tým Bebjak - Reitler - Mareš má už na kontě povedené dvě série Případů 1. oddělení, v Devadesátkách sledují propletenec trestných činů spojených se jmény Ivana Jonáka, Františka Mrázka či Davida Berdycha.

„Všichni si dělaj co chtěj, lidi se střílej na ulicích, cirkusák z Discolandu si nás chce všechny koupit, hranice jsou otevřený, leze sem kdejakej póvl,“ shrnuje tu postava Martina Fingera dobovou atmosféru malého českého Palerma, která vyvrcholila nálezem sudů na dně orlické přehrady. Na rozdíl od Odznaku Vysočiny či Stínů v mlze nechávají Devadesátky soukromé životy vyšetřovatelů spíše stranou, o to větší prostor dostávají samotné případy, v nichž si diváci spolu s kriminalisty pozvolna, ale velmi napínavě skládají střípky případů, které je vedou k cíli. Po prvních dvou dílech Poprava bodyguarda a Král diskoték, kterým kraluje zejména nezaměnitelná, výborně ztvárněná postava Ivana Jonáka v podání Michala Novotného, se nelze než těšit na pokračování.

Foto: Jaroslav Svoboda, Profimedia.cz

Tvůrčí tým seriálu Devadesátky.

Tento týden měla odstartovat na Nově také „nejdrsnější“ reality show Survivor, v její české mutaci z Dominikánské republiky se utkají české a slovenské celebrity s „obyčejnými Čechy“. Kvůli covidu byl ale start show posunut na později.

Televize sázejí i na další novinky v oblasti dokumentární a reality show - novácké večery tak znovu opanuje Výměna manželek, Prima kontruje zbrusu novou show o zlatých českých ručičkách Dream Team: Mistři dílny, v níž Vojta Kotek provádí dva týmy nástrahami domácího kutilství. Další očekávání se pojí s novinkami digitálních platforem českých televizí. Novácké Voyo od tohoto týdne bude uvádět třídílnou minisérii Guru, která je dílem tvůrčího týmu podařených Kukaček. Ivysílání ČT pak od 25. ledna nabídne hned několik novinek pro mladé diváky - sérii o mateřství Protivný sprostý matky či edukativní cyklus od autorek podcastu Vyhonit ďábla Na záchodcích. K vidění tu bude od stejného data i seriál o investigativních publicistkách nazvaný Novinářky. Včera ČT odpremiérovala loňský dokumentární kinohit, sladkobolný Gottův portrét pojmenovaný prostě Karel. Ač Nova kontrovala Harrym Potterem a ač je Karel od prosince už k vidění i na Netflixu, lze předpokládat, že právě tohle bude největší divácký magnet tohoto týdne.

Souboj seriálů: Kdo vyhraje?

Pondělí

ČT: Stíny v mlze, Prima: Mistři dílny

Úterý

Nova: Survivor, Prima: Slunečná

Středa

ČT: Četnické humoresky, Nova: Výměna manželek, Prima: 1. mise

Čtvrtek

ČT: První republika, Nova: Odznak Vysočina, Prima: ZOO

Pátek

ČT: Špunti na cestě, Nova: Survivor, Prima: Máme rádi Česko

Neděle

ČT: Devadesátky

Reklama

Doporučované