Hlavní obsah

Kůrovcová kalamita nutí státní lesy šetřit a propouštět. Poprvé nepošlou miliardy do státní kasy

Kvůli kůrovcové kalamitě, která hýbe s cenami dříví na trhu, musí letos státní lesy výrazně šetřit. Investice omezí o 80 procent a peníze nepošlou ani do státního rozpočtu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Velké šetření čeká letos státní podnik Lesy České republiky. Propustí část administrativních pracovníků, výrazně přiškrtí investice a marketingové výdaje a především poprvé v historii neplánuje odvod části zisku do státní pokladny.

Článek

Od roku 2013, kdy státnímu podniku Lesy České republiky vznikla povinnost posílat odvody ze svého zisku do státní pokladny, posílila firma státní rozpočet o zhruba 30 miliard korun. Rok 2019 však pro podnik bude znamenat velké šetření, a to se projeví i na odvodech státu.

„Letošek bude zarytým bojem o černou nulu, která bude velkým úspěchem. Nelze proto hovořit o žádném zisku a ani o odvodu do státního rozpočtu,“ říká generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček, který se vedení podniku ujal loni v září.

Bude tomu tak poprvé od počátku platnosti zákona, který stanovuje odvody do fondu zakladatele.

Za loňský rok, kdy se naplno rozjela takzvaná kůrovcová kalamita, jež výrazně zahýbala s cenami dřeva a těžebními plány lesnických společností a také stála křeslo bývalého ředitele Lesů ČR Daniela Szóráda, státní podnik odvedl 2,5 miliardy, což byl doposud nejnižší odvod v historii. Nejvíce do státní kasy z Lesů přiteklo před čtyřmi lety, kdy podnik odvedl 8,2 miliardy.

Za první tři čtvrtletí roku 2018 Lesům ČR poklesl hrubý zisk o 60 procent ze 4 miliard na 1,6 miliardy korun. Firmě meziročně klesaly i tržby, a to téměř o třetinu.

Kromě omezení odvodů do státní pokladny lesníci ohlásili i velké šetření na investicích, nákupech či marketingových záležitostech. Nejvíce přiškrtí investice. „Oproti loňskému roku se snižují o více než 80 procent,“ říká generální ředitel. Lesy v uplynulých letech opravovaly či budovaly lesní cesty, mosty, koryta řek, suché poldry, dětská hřiště a podobně. Od toho letos upustí.

Už loni na podzim státní podnik oznámil pozastavení příprav na stavbu nového ředitelství v Hradci Králové. V příštím roce tam měla vyrůst moderní dřevostavba za půl miliardy korun, projekt je však na dobu neurčitou pozastaven a lesníci se k němu vrátí pouze v případě, že bude státní podnik v dobré kondici, aby si mohl takovouto investici dovolit.

Výrazného omezení se dočká také marketing. „Úspory jsme našli v oblasti marketingových a reklamních služeb, poskytování darů a nákladů na IT služby, které snižujeme v řádech desítek procent,“ popisuje Vojáček, podle nějž úspora v nákladové a výdajové části převyšuje jednu miliardu korun.

Marketingových úspor se týká například zastavení vydávání magazínu Noviny z lesů, který lidé po celé republice dostávali do schránky každého půl roku, lesníci omezí také podporu sportovních či kulturních akcí. „Každý rok nám přicházejí stovky žádostí od různých spolků či organizací, které chtějí podpořit své akce. Rozpočet na takovouto podporu jsme letos snížili o polovinu na 12 milionů korun. Určitě chceme dál podpořit akce Běhej lesy a Lyžuj lesy, o dalších se rozhodne na jaře,“ vysvětluje mluvčí podniku Eva Jouklová.

Lesníci v uplynulých čtyřech letech podporovali zejména sportovní akce či akce pro děti. V minulosti se však logo Lesů ČR objevovalo i na takových akcích, jako jsou Davis Cup, Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary či akce Fotbalové asociace České republiky. Sponzorství těchto reprezentačních akcí po svém nástupu ukončil už Vojáčkův předchůdce Daniel Szórád.

Šetření v souvislosti s kůrovcovou kalamitou se dotkne i některých zaměstnanců hradeckého ředitelství, kde by se měl do jara snížit počet zaměstnanců. „To číslo se pohybuje mezi 15 a 20 procenty z hodnoty roku 2018. Ruší se místa, která nebyla obsazena, která byla zdvojena pracovním výkonem a hledají se další rezervy. Není to však záležitost, která by probíhala v masivním rozsahu,“ říká Vojáček. Počty zaměstnanců však budou Lesy snižovat pouze u administrativních pozic. „U lesních správ, dělníků, adjunktů a venkovních pracovníků dochází spíš k nárůstu, protože naší prioritou pro rok 2019 je nasměrování veškerých finančních prostředků do boje s kůrovcovou kalamitou,“ dodává šéf Lesů.

Státní podnik Lesy České republiky od roku 1992 obhospodařuje zhruba polovinu všech lesů v zemi, které zabírají plochu více než 1,2 milionu hektarů. Ředitelství podniku sídlí v Hradci Králové.

Reklama

Doporučované