Hlavní obsah

Jeho předchůdce odvolali kvůli kůrovci. „Musíme začít budovat odolnější porosty,“ říká nový šéf českých lesů

Rozhovor s novým generálním ředitelem státního podniku Lesy České republiky Josefem Vojáčkem. Ministr zemědělství ho uvedl do funkce v pondělí 3. září.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministr zemědělství Miroslav Toman (nestr. za ČSSD) v pondělí odpoledne uvedl do funkce nového ředitele státního podniku Lesy České republiky. Je jím sedmačtyřicetiletý Josef Vojáček, který doposud působil jako ředitel Vojenských lesů a statků. Jeho hlavním úkolem bude zvládnutí následků kůrovcové kalamity a s ní souvisejících zhoršujících se hospodářských výsledků státního podniku.

Článek

Byl to právě kůrovec, který stál za odvoláním bývalého ředitele podniku Daniela Szóráda. Letos v květnu ho odvolal tehdejší ministr zemědělství Jiří Milek (nestr. za ANO), podle nějž odstraňování kůrovcové kalamity nezvládl.

Vojáček do čela Lesů ČR přichází s vizí zdravých a druhově pestrých porostů, což souvisí právě se suchem a na něj navázaným kůrovcem, který napadá smrkové porosty. Jejich plošnou výsadbu v nížinách dlouhodobě kritizují zástupci ekologických sdružení.

„Sucho je fenomén, který musíme přijmout. Nemůžeme bojovat s ním, ale jen s jeho následky, které jsou poměrně drastické. Nejprve musíme následky zlikvidovat a pak si v rámci obnovy lesa vzít ponaučení a přizpůsobit se podmínkám. Na ně musíme pamatovat v rámci druhové skladby a péče o lesy,“ popsal svoji vizi pro boj se suchem a kůrovcem nový šéf Lesů ČR. Lesníci by podle něj měli zároveň upravovat vodní režim tak, aby nové porosty byly pevnější a odolnější, pomoct by měly například různé absorbenty.

Kvůli kůrovcové kalamitě, která postihuje i okolní země, trápí nejen porosty, ale i hospodaření státního podniku, jež se postupně propadá. Lesům loni klesl čistý zisk o více než miliardu korun. Důvodem byl především pokles cen na trhu s dřívím, který je přesycen kvůli zvýšené těžbě takzvaného kůrovcového dřeva.

Zlepšení ekonomické situace podniku nový ředitel neslibuje. Spíš naopak. „V nejbližší době nelze očekávat, že by se situace zlepšila. Trh s dřívím se potácí ve velkých problémech, cena se v mnoha případech snížila o 60 až 70 procent. Dalším negativním faktorem je, že jak se zvyšuje těžba, tak se nám zvýší náklady na pěstební činnost. Bude se více zalesňovat, což bude stát více peněz a ve spojení s nižšími tržbami to bude znamenat, že hospodářský výsledek bude ještě klesat. Domnívám se, že jakýkoliv kladný hospodářský výsledek Lesů ČR bude dobrý,“ uvedl Vojáček.

Hospodářský pokles zastavil i největší připravovaný projekt podniku - výstavbu nového moderního sídla na okraji Hradce Králové. Obří dřevostavba za půl miliardy, která měla půdorysem připomínat rozvětvený strom, měla nahradit současný již nevyhovující objekt státního podniku. Lesníci se do ní měli stěhovat už v roce 2020. Jejich pobyt v panelovém objektu ze 70. let minulého století se však prodlouží na neurčito. „Tento projekt je na dlouhá léta nerealizovatelný, protože vzhledem k finanční situaci Lesů ČR na něj už ani nejsou finanční prostředky,” prozradil nový šéf.

Lesy České republiky jsou státní podnik založený v roce 1992, který obhospodařuje přes 1,3 miliardy hektaru lesních pozemků ve vlastnictví státu, což je šestina celé plochy České republiky. Generální ředitelství má sídlo v Hradci Králové, po celé republice pak 12 krajských ředitelství, čtyři lesní závody, sedm správ toků a 72 lesních správ. Celkem podnik zaměstnává 3 500 lidí.

Reklama

Doporučované