Hlavní obsah

Kvůli alergii na včely byl několikrát v kómatu. Teď brněnský student vynalezl náramek na záchranu života

Brněnský student vynalezl náramek na záchranu života. Je díky němu navíc ve spojení s rodinou i se svým lékařem.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Student brněnského Vysokého učení technického Svätopluk Blažej byl kvůli alergii na včelí bodnutí několikrát v kómatu. Vytvořil speciální náramek na záchranu života. A jeho nápad zaujal také investory, takže začne pomáhat i ostatním alergikům.

Článek

Je mu dvaadvacet let. V životě se však narodil už několikrát. Student brněnské elektrotechniky Svätopluk Blažej strávil měsíce v kómatu. Může za to silná alergie na včelí bodnutí.

Slovenský vysokoškolák měl štěstí, že byl vždy někdo s pomocí nablízku. Jinak by se udusil. Přesto se rozhodl, že najde řešení a hlavně lepší způsob, jak být třeba při běžném výletě do přírody pod neustálým dohledem.

S kamarádem Michalem Rišou začal loni vymýšlet prototyp náramku, který permanentně sleduje zdravotní stav nositele. Kontroluje dech, pulz nebo tělesnou teplotu a uživatele přesně lokalizuje. V případě nebezpečí náramek zavolá rodinu nebo záchrannou službu.

Blažej s projektem před pár týdny vyhrál na celoevropské soutěži ve Stuttgartu, zdravotnické náramky chce prodávat po celém světě. Našel investora a spolupracuje s dalšími společnostmi, které mu pomáhají s vývojem.

Reklama

Doporučované