Hlavní obsah

V Plzni vyvinuli chytrý oblek do ohně. Hasiči jej v ohrožení života použijí jako záchrannou brzdu

Zásahový oblek je opatřen také záchrannou funkcí nazvanou emergency strip. V případě nouze hasič strhne pásek na límci, oblek začne červeně blikat a zároveň se z připojeného mobilního telefonu odešle HELP SMS zpráva.

 

Reklama

Výzkumníci Západočeské univerzity v Plzni vyvinuli odlehčenou verzi chytrého hasičského obleku. Hasiči by oblek mohli začít využívat už na konci letošního roku, předtím ale musí model projít testováním.

Článek

Systém obleku má pět základních funkcí. Měří teplotu na povrchu i uvnitř oděvu a při překročení nastavených teplotních limitů upozorní hasiče LED ukazatelem umístěným na levém rukávu a na hrudi. Dále je vybaven aktivním osvětlením, které si může hasič sám ovládat i během zásahu prostřednictvím tlačítka přímo na oděvu.

Zásahový oblek je opatřen také záchrannou funkcí nazvanou emergency strip. „Je to nově navržený systém. Vlastně je to pro hasiče něco jako záchranná brzda. V případě nouze hasič strhne pásek na límci, oblek začne červeně blikat a zároveň se z připojeného mobilního telefonu odešle HELP SMS zpráva a aktuální GPS souřadnice až na tři předvolená telefonní čísla,“ vysvětluje funkci Petr Kašpar z plzeňského výzkumného centra.

Oblek je bezdrátově spojen s chytrým telefonem, kam se prostřednictvím aplikace přenáší měřené údaje. Jedním z nich je také záznam trasy hasiče. Všechna naměřená data se nejen zobrazují a zpracovávají v aplikaci s přehlednou grafikou, ale ukládají se i do takzvaného blackBOXu, tedy černé skříňky.

V následujících měsících projde tento chytrý zásahový oblek ještě komplexním testováním. Nejnovější verzi zásahového obleku označují výzkumníci Regionálního inovačního centra elektrotechniky při Fakultě elektrotechnické Západočeské univerzity jako smartPRO2, na vývoji spolupracovali se zástupci společností Vochoc a Applycon.

Reklama

Související témata:

Doporučované