Hlavní obsah

„Zchytřování” měst má stát biliony dolarů. Vydělají na tom kromě dodavatelů i jejich obyvatelé?

Jaké byly nejzajímavější události 16. listopadu? Podívejte se na Večerní zprávy!

 

Reklama

Samořiditelné autobusy, chytré parkovací systémy nebo energetické okruhy. Těžko byste našli v současnosti velkou světovou technologickou firmu, která by se nechtěla prosadit ve světě „smart city”.

Článek

Když se projdete právě vrcholícím veletrhem Smart City Expo v Barceloně, uvidíte nad stánky loga, která vám budou povědomá z mnoha oborů. Ať už z dopravy, elektroniky, počítačů, softwaru, finančnictví nebo telekomunikací. Giganti ze všech stran totiž větří v „pochytřování” měst příležitost.

A nabízejí tak městům svá řešení. Konkrétně v Barceloně se tak děje několik posledních let a stejně dlouho se o tématu mluví či se pořádají konference i v Česku. Podle odhadů společnosti Siemens má mít tento globální  trh mezi roky 2020 až 2025 velikost 3,5 bilionu dolarů (asi 75 bilionů korun).

V praxi ale na nějaké konkrétní výstupy narazíte zřídka. A když už, bude se pravděpodobně v tuzemsku jednat teprve o pilotní testování.

Že nabídka ze strany firem je mnohem větší než aktuální poptávka a potřeby měst, dokládají i lidé, kteří se městskou infrastrukturou na radnicích zabývají.

Jaké aplikace byly v Barceloně k vidění? Za co budou podle odborníků utrácet města peníze? A jak hodnotí celý obor člověk, který se jím z pozice radního druhého největšího českého města zabývá?

Tomu se věnují dnešní Večerní zprávy, které si můžete pustit ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované