Hlavní obsah

Kvůli brexitu přišli o stipendia. Teď shání miliony, jinak přijdou o Oxford

Záhady Josefa Klímy: Kvůli brexitu přišli o stipendia. Je pro talentované české studenty ještě dostupné studium na prestižní univerzitě v Oxfordu?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nadané české studentky a studenti se během přijímacích pohovorů probojovali mezi světovou elitu. Teď jim hrozí, že nebudou moci na prestižní školy nastoupit. Po odchodu Británie z EU pro ně neexistují stipendia.

Článek

„Překvapilo mě hodně, že mi tolik lidí dalo peníze, i když mnoho lidí je na tom špatně. Je to neuvěřitelné,“ začíná Bára Cihlová svůj příběh, ve kterém hlavní roli sehrála solidarita a pochopení obyčejných lidí, kteří této dívce pomohli splnit její sen.

Bára je studentkou čtvrtého ročníku pražského gymnázia. Obrovskou láskou této nenápadné dívky s velkým nadáním je molekulární a buněčná biologie. Až dostuduje, jednou by ráda stála u zrodu něčeho opravdu velkého. „Dostala jsem se k tomu vlastně už na základní škole. Když jsme měli v osmé třídě chemii, opravdu mě to chytlo. Začala jsem chodit na různé olympiády a soutěže, tam jsem se dozvěděla o těch náročnějších tématech, jak souvisí chemie s biologií, jak se tato věda využívá v medicíně. Poznala jsem, jak pomáhá lidem. A věděla jsem, že se tomu chci věnovat,“ popisuje svou vášeň k oboru Bára.

Intenzivnímu studiu se Bára věnuje naplno od prvního ročníku gymnázia. Už tehdy nastoupila do laboratoře organické chemie a biochemie, ve které za tu dobu strávila stovky hodin. Postupem času se dostala k samostatnému výzkumu.

Dalo by se říci, že hned od prvního ročníku střední školy měla Bára Cihlová jasno v tom, kterým směrem by se ráda dále ubírala. Její touhou bylo a je studovat na jedné z nejprestižnějších univerzit – na Oxfordu. Dle jejích slov je právě tamní studium na rozdíl od jiných škol zcela specifické. „Na Oxfordu máte jen ten jeden obor, máte jednoho profesora a ten se o vás stará. Každý profesor má tři studenty, máte s ním hodiny, diskutujete s ním nad projekty. Neexistuje tam vlastně taková ta klasická hromadná výuka. A co je úžasné na Oxfordu, že čtvrtý ročník vám zafinancují celý rok jen pro váš výzkum na těch jejich pracovištích. Tohle není nikde jinde, že celý rok můžete pracovat na něčem vašem a používat k tomu tu nejlepší techniku. Tam jsou i ti biochemici, co napsali učebnice, které mám doma,“ dodává Bára.

V prosinci tak Bára absolvovala přijímací pohovor na vysněný Oxford. Jedno ráno, online, z obýváku. Díky pandemii to ani jinak možné nebylo. Půlhodinový rozhovor s největšími kapacitami v tomto oboru měl rozhodnout o jejím dalším profesním osudu. V lednu se rozhodlo. Ke studiu na Oxfordu byla přijata.

Dostat se na Oxford však dnes studentům z České republiky nezaručuje, že tam opravdu studovat budou. Letos je totiž všechno jinak. Po brexitu se školné čtyřnásobně zvýšilo, pro zahraniční studenty neexistují stipendia, neexistují půjčky. Shánění financí je pouze a jen na nich samotných.

„V Británii existují pro studenty z Ameriky velká stipendia, která pokryjí celé školné. Ale Evropané mají právě teď smůlu, tenhle rok nic takového neexistuje. Pořád jsem věřila, že nějaké to stipendium vznikne. Že naše vláda, naše nadace, že se to nějak zachrání. Ale ono se nic vlastně nezměnilo,“ shrnuje zoufalou situaci studentů Bára.

Její slova potvrzuje i další čerstvě přijatá studentka chemie Johana Jandová. Ta v prosinci také úspěšně složila zkoušky na univerzitu v Oxfordu. I ona řeší, jak nákladné mnohamilionové studium ufinancuje. Čtyři roky studia totiž stojí zhruba čtyři a půl milionu korun. A ani ona, stejně jako Bára, si nedovede představit, že právě kvůli nedostatku financí tuto prestižní školu nakonec odmítne.

Český stát pak těmto nadaným studentům podporu, byť alespoň částečnou, nenabízí. Tisková mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová potvrzuje, že Velká Británie vystoupila z Evropské unie skutečně se všemi důsledky, a to i s důsledky v oblasti vzdělávání. Čili nynější studenti si musí skutečně rozmyslet, zda potřebné finance seženou, či dají přednost studiu na škole, na kterou, jednoduše řečeno, budou mít.

„Co se týká budoucího období, tak prioritou České republiky je navázat mobilitu s Velkou Británií, a to opravdu prostřednictvím koordinovaného přístupu, a to všech států EU,“ shrnuje výhled do budoucna Aneta Lednová.

Bára Cihlová se tedy rozhodla, že se pokusí potřebné finance sehnat vlastní cestou. A skutečně se na část jejího studia veřejnost složila.

Jak to dokázala a co bude s dalšími českými nadanými studenty, se dozvíte v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá v premiéře Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované