Hlavní obsah

Kvůli kauze Boeing se mnoha Čechům změní letní dovolená. Bude kratší, nebo jindy

Rozhovor s Janem Papežem, místopředsedou Asociace cestovních kanceláří ČR.Video: Petra Krmelová

 

Reklama

Problém letadel Boeing 737 MAX, které budou uzemněny asi až do října, české vzdušné přepravě působí ztráty a komplikace.

Článek

„Pokud odstávka skončí po prázdninách, celá letošní sezóna dovolených v Česku a v Evropě i světě obecně jí bude poznamenána. Co hůř, zejména při delší odstávce hrozí v české vzdušné přepravě propouštění, ztráty tuzemských aerolinek či regionálních letišť – ty by zaplatil daňový poplatník,” vysvětluje Lukáš Kovanda, hlavní ekonom CZECHFUND.

A dotkne se to v létě možná každého z nás.

„Odlet se může klidně o den i dva uspíšit nebo oddálit, dokonce se může stát, že některým se pobyt o den zkrátí,” řekl pro Seznam Zprávy Jan Papež, místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR. Přednost budou podle něj mít lidé, kteří si zájezd objednali na tzv. first minute.

Toho, že by bylo málo strojů, které náhradní dopravu pro cestovní kanceláře zajistí, a tím pádem by někdo na dovolenou k moři neodcestoval vůbec, se Jan Papež nebojí. „Spíš bude letos převis mezi nabídkou hotelů, kterých bude hodně – a možností, jak se tam dostat, ale klasické last minute to podle mě neovlivní, i letos jich bude hodně,” říká.

Zda se ale nemůže stát, že místo uzemněných boeingů budou lety zajišťovat třeba i staré stroje, na hraně splnění požadavků, úplně nevyloučil. „Děkuji za tuto otázku, já si právě myslím, že tady je strašně důležité, jestli se budou klienti ptát a jak bude cestovní kancelář chtít dostát své pověsti. Každý by se měl detailně ptát, čím kancelář zajistí výpadek letadla, snad nebude riskovat pověst. Navíc jsme v evropském prostoru, tak já pevně doufám, že něco takového se tady nestane,” uzavírá místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR.

Uzemnění letadel typu Boeing 737 Max současně ohrožuje česká regionální letiště a jejich zaměstnance. Ve vážných hospodářských potížích, spojených s propouštěním, se v letošní sezoně může ocitnout například Letiště Leoše Janáčka Ostrava nebo pardubické letiště.

„V Ostravě Smartwings proškrtají třináct procent spojů k moři. Kvůli odstavení problémových boeingů zruší celkem 124 letů z Ostravy,“ vypočítává ekonom Kovanda. Z Pardubic letos Smartwings nebude operovat lety do dovolenkových destinací v Řecku, Turecku či Bulharsku.

Lety regionálních letišť ovšem ruší nejen společnost Smartwings, která kvůli nucenému uzemnění zmíněných typů boeingů plánuje letos zrušit osm procent letů. Smartwings má ve flotile sedm letadel Boeing 737 Max a dalších devět měla společnost obdržet do začátku letní sezony. Nová letadla Boeing 737 Max tak měla v letní sezoně činit zhruba jednu třetinu flotily.

Reklama

Doporučované