Hlavní obsah

Koalice Spolu chce mimořádnou schůzi kvůli Koudelkovi

Foto: Profimedia.cz

Šéf BIS Michal Koudelka.

Reklama

Poslanci by o budoucnosti šéfa Bezpečnostní informační služby mohli jednat na mimořádné schůzi.

Článek

Politici koalice Spolu sesbírali podpisy nutné ke svolání mimořádné schůze. Na ní by poslanci mohli projednat, kdo povede Bezpečnostní informační službu.

Současnému šéfovi Michalu Koudelkovi končí mandát 15. srpna. Část opozice - Spolu a koalice Pirátů a Starostů - požaduje jeho jmenování na další funkční období. Koudelkův konec naopak prosazuje prezident Miloš Zeman.

„To, co se nyní kolem BIS děje, považujeme za ohrožující pro naši bezpečnost a důvěru v naši bezpečnostní komunitu v zahraničí. Proto chceme situaci posunout krokem, který považujeme za krajní, a tím krokem je mimořádná schůze Poslanecké sněmovny,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

Pokud by se premiér Andrej Babiš rozhodl pro pokračování Koudelky ve funkci, mimořádná schůze svolána nebude, dodal Fiala.

Jak se k celé věci postaví premiér, zatím není jasné. Ten původně chtěl, aby záležitost v pátek projednal sněmovní bezpečnostní výbor. Výbor se ale nakonec nesešel, protože Babiš nepodal žádost o svolání správně.

Premiér se v pondělí sejde s vicepremiérem Janem Hamáčkem a společně projednají další postup. Pokud premiér Koudelku v pondělí nenavrhne na pokračování ve funkci ředitele kontrarozvědky, koalice svolá mimořádnou schůzi na příští týden.

Kromě opětovného jmenování Koudelky má premiér i další možnosti. Může jmenovat jiného šéfa BIS - to ale musí nejdřív projednat sněmovní výbor a sejít se vláda, která má ale příští týden prázdniny.

Je také možné nechat Koudelkův mandát uplynout a nechat jmenování nového šéfa na vládě vzešlé z voleb. BIS by pak dočasně řídil zástupce Jan Pavlíček.

Reklama

Doporučované