Hlavní obsah

Kvůli krizi v rozpočtu šetřete, vyzývá Zeman. Hrad ale dostane přidáno

Foto: Pražský hrad

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

V době krize se utahují opasky, prezidentská kancelář chce ale na příští rok o 20 milionů korun víc. Navýšení už schválil sněmovní rozpočtový výbor.

Článek

Rozpočet se kvůli koronavirové krizi propadá do stamiliardového schodku a prezident Miloš Zeman vyzývá ministryni financí Alenu Schillerovou k úsporám. Zároveň ale prezidentská kancelář žádá v rozpočtu na příští rok o 20 milionů korun navíc.

Návrh už prošel sněmovním rozpočtovým výborem, jak informoval server iDnes.cz. Pro hlasovali poslanci z hnutí ANO a KSČM. Peníze půjdou mimo jiné na nárůst platů zaměstnanců.

Podle poslankyně Věry Kovářové (STAN) kancléř Vratislav Mynář obhajoval zvýšené požadavky mimo jiné tím, že Hrad přijde kvůli koronakrizi o příjmy ze vstupného. „Obecně mě překvapilo, že Ministerstvo financí nemá problém s navyšováním kapitol. Ze strany pana kancléře tam nebyl ani náznak, že by se pokoušeli někde ušetřit,“ řekla Kovářová.

Částka pro prezidentskou kancelář je v posledních letech ožehavé téma. Letos a loni se ji při schvalování rozpočtu dařilo držet - alespoň v porovnání s předchozími lety - na uzdě. Tedy alespoň ne výše než 405 milionů korun.

Předtím se ale na Hradě utrácely i půlmiliardové částky. Rekordní byl rok 2016, kdy se náklady podle Ministerstva financí vyšplhaly až na 560 milionů korun. O rok později to bylo více než 450 milionů a půlmiliardový účet zůstal za rokem 2018. Při dalším schvalování rozpočtu poslanci mluvili o tom, že prezidentská kancelář není schopna tak vysoké výdaje řádně obhájit, a schválili příjmy Hradu o 100 milionů nižší.

„V minulých letech rozpočet Kanceláře prezidenta republiky opakovaně narůstal a my v Poslanecké sněmovně to ochotně schvalovali. A dnes si klademe otázku, zda to bylo skutečně dobře odůvodněno, nebo jsme jen sedli na lep,“ komentovala tehdy snížení rozpočtu poslankyně Kovářová.

Teď se budou - pokud se poslanci nepostaví proti rozpočtovému výboru - peníze zase zvedat.

Dvacet milionů navíc má jít - kromě platů úředníků - také na další investice v Lánské oboře. Právě nutnými sanacemi kolem veřejnosti nepřístupné nádrže Klíčava Hrad v minulosti zdůvodňoval skokový nárůst výdajů - konkrétně kapitola Lesní správy Lány se za éry Miloše Zemana zvýšila čtyřnásobně, protože vypisovala čím dál víc nejrůznějších zakázek.

Jenže právě kvůli zakázkám v Lánech policie obvinila ředitele Lesní správy Lány Miloše Baláka. Policisté například tvrdí, že veřejnou zakázku připravovala firma, která ji nakonec vyhrála. A že od začátku byla naplánovaná s předražením o desítky milionů korun.

Kromě výdajů na rozpočet prezidentské kanceláře jako takové rostou i výdaje na pracovní cesty Miloše Zemana do Číny. Zatímco první Zemanovy návštěvy Pekingu stát pořídil za zhruba 2,5 milionu korun, cesta v roce 2018 už stála 5,5 milionu. V roce 2019 už to bylo dokonce 8,8 milionu.

Reklama

Doporučované